Vështrim/Analizë

Shefqet Llapashtica: Bëjeni islamin shqiptar

Une kam zgjidhje : Bashkesia Islame Shqiptare !
BËJENI ISLAMIN SHQIPTAR!
Shirku, si koncept fetar islam, është me i bë çift Allahut, me besue edhe në Zotra tjerë! Po me i bë Shirik Hoxhollarve nuk është Shirk, mund t’i besohet ndonjë Hoxhe më të mirë!
Në vitin 1992 në ish Jugosllavi ekzistonte Bashkësia Islame për Kosovë, Serbi dhe Vojvodinë me seli në Prishtinë, pjesë e Bashkësisë Islame te Jugosllavisë ! Madje hapja e Fakultetit të Studimeve Islame bëhet nga kjo Bashkësi në gusht te vitit 1992, pas mbylljes se Universitetit të Prishtinës ! Me 28 qershor 1991, Kuvendi i Serbisë vendosi masat e dhunshme në Universitetin e Prishtinës. Më 21 gusht 1991 Komiteti i Helsinkit në Vjenë lëshoi një deklaratë, ku konstatohej se arsimi shqiptar në Kosovë më nuk ekziston dhe se është shkatërruar nga Serbia.
Bashkësia Islame, asesi te lirohet nga tradita e “Jugoslovenska Islamska Zajednica”, eshte nje vazhdim edhe me emër edhe me permbajtje! Asesi te bëje fene Islame Shqiptare! Sa me dhembje kujtoj sakrificat e bashkesise fetare katolike dhe orthodokse shqiptare! Ata qysh ne vitin 1555 shtypen “Mesharin” ne gjuhen shqipe, per te shpetuar nga zhdukja e për ruajtjen e identitetit shqiptar! Ata kane vuajtur dhe jane vra per te bere fene Orthodokse Shqiptare! Rasti i Petro Nini Luarasi: ai u persekutua nga Patriarku Ekumenik i Kostandinopojës dhe regjimi i turqve të rinj, ai vdiq i helmuar nga Patriarkana më 17 gusht 1911! Po të ishte akceptuar Islami shqiptar, nuk do ta kishim asimilimin e Sanxhakut të Novi Pazarit, Mamushës e “turqve” në Kosovë, nuk do të asmiloheshin mbi 5 milion shqiptar në Turqi !
Fati tragjik i Bashkesise Islame Shqiptare, në territoret e pushtuara nga ish Jugosllavia, eshte se drejtohet nga kuadro te Fakultetit te Studimeve Islame te themeluar nga Millosheviq ne vitin 1993, tre vite pasi Millosheviqi kishte mbyllë Universitetin e shqiptarve ne Prishtine!
E sot, keto kuadro, jane korruptive dhe antikombetare! Asesi nuk pranojn ta bejne Islamin me prefiks kombetar shqiptar, por kane mbete ne kohen e Millosheviqit, Titos e Kralit te ish Jugosllavise “Islamska Zajednica Kosova” !!
Bashkesia e sotme Islame e Kosoves se pari duhet te lirohen nga kuadrot e Fakultetit te Studimeve Islame te Prishtines themeluar ne vitin 1992-93! Duhet te angazhihen per te bere Islamin Shqiptar, Bashkesinë Islame ta quajn te Shqiptarve, shqiptaret duhet ta ndiejn Islamin te tyre, jo te imponuar nga ish pushtetet okupuese nga ish Jugoslovenska Islamska Zajednica & Islamska Zajednica Kosova qe vazhdimisht mundohej te krijonte nje identitet te ri musliman nga shqiptaret!
STOP KRIJIMIT TE IDENTITETIT TË RI! NDËRRIMI I IDENTITETIT – SYNIM I ARMIQVE TË SHQIPTARVE!
Kur Bashkesia Islame te bejne keto, ka te drejte te perfaqesoj Islamin shqiptar !
Ata sot nuk perfaqesojnë Islamin Shqiptar!
Te gjitha kombet dhe shtete e botes Islame, kane Bashkesit e tyre me prefiksin nacional te tyre : Turqia, Arabia Saudite, Indonezia, Pakistani, Malajzia … etj. Asnjeri prej ketyre kombeve nuk pranon prishjen e identitetit nacional ne favor te nje identiteti te ri me petkun fetar! Vetem kuadrot e Fakultetit te Studimeve Islame nga viti 1993, kane mbetur peng te ish Bashkesive nga programi i tyre Jugosllav me synime te vazhdueshme per prishjen e identitetit shqiptar!
Ky eshte vazhdim i projekteve Çubrilloviqiane ! Akademiku serb, Vasa Çubrilliviqi, një luftëtar i paepur i prishjes se identitetit të shqiptarëve, ka bërë projekt konkret për këtë qëllim :”Boshtin kurrizorë të nacionalizmit shqiptarë e thyen vetëm çështja fetare, e sidomos islamizimi i tyre. Islamizimi masiv i shqiptarëve është e vetmja rrugë që i largon nga çështja kombëtare dhe i hasmon deri në shfarosje mes tyre. Andaj në këtë drejtim duhet një bashkëpunim miqësorë dhe i ngushtë i Serbisë me Turqinë” !
Defekti i “Bashkesisë Islame të Kosoves” është se nuk interesohen për shqiptarët e asimiluar në Turqi, Sanxhak, Kosovë e Maqedoni… në të kundërtën, ata mundohen ta zgjerojnë Osmanizmin edhe në këtë pjesën e mbetur shqiptare !!
PËR BASHKËSINË ISLAME SHQIPTARE ! “Bashkesia Islame e Kosoves” ose duhet te quhet Bashkesi Islame Shqiptare …. ose nuk duhet te njihet si e ligjshme! Kjo keshtue si eshte, eshte mbetje e “Jugoslovenska Islamaska Zajednices” me tendence te vazhdueshme te prishjes se identitetit shqiptar ! Sistemi aktual i Bashkesise Islame te Kosoves eshte i zbehur nga identiteti kombetar shqiptar! Ne jemi shqiptar, flasim shqip dhe fene e mesojme nga gjuha jone amtare shqipe … feja Islame duhet ta marr mbiemrin Shqiptare ! Keshtu si eshte, si “Islamska Zajednica Kosoava” … nuk na përfaqëson ne shqiptarve ! “Bashkesia Islame e Kosoves” marrin antarsinë nga ne Shqiptaret, edhe mesimi i fese Islame bëhet ne gjuhen shqipe… ne jetojme në troje tona historike Shqiptare !!
Nuk eshte fajtor Islami burimor dhe Kurani per keto fatkeqsi tonat, po jane sistemet korruptive te elementve hoxhollar te zbehur kombtarisht nga identiteti kombetar shqiptar!
MEDREZET DHE MËSIMET FETARE NË KOSOVË MENAGJOHEN NGA BASHKËSIA ISLAME E TURQISË (DIJANET) !
Se mësimi i historisë dhe respektimi i Sulltanave dhe pushtimit Osman në Medreze dhe Fakultetin e Studimeve Islame në Kosovë, që moti dihet se është i njet me mësimet në Medrezet dhe shkollat fetare në Turqi, por se janë edhe nënë menagjimin e Bashkësisë Islame të Turqisë (Dijanet), na e mësoj në detale imami nga Shqipëria Muhamet Sytari, i cili kërkon po të njejtën edhe për Medrezet në Shqipëri!
Imami Muhamet Sytari kërkon: „…medreset në Shqipëri t‘i kalojnë në menaxhim Dynajetit turk – si praktika në Kosovë dhe Maqedoni…” ! nje kerkese kjo e kahmotshme e qeverisë turke dhe presidentit turk Erdogan. Imami Sytari eshte i zellshem në lartësimin e perandorisë osmane si çliruese të shqiptareve e jo si pushtuese, duke organizuar edhe manifestime fetare për t‘i lartesuar sulltanet e kësaj perandorie, siç ishte rasti me Sulltan Mehmet Fatihun që në hisorinë shqiptare njihet si me mizori qe masakroi dhe deboi popullaten shqiptare nga teritoret të cilat i pushtonte!
Ndësa në Kosovë Kryeimami Naim Tërrnava organizon vizita te varri i Sulltan Muratit në Mazgit dhe e shpallin Hero dëshmor Sulltan Muratin!
Mungesa e Ligjit për Bashkësit fetare në republikën e Kosovës, mbetja e Islamit në programet e „Jugoslovenska Islamska Zajednica“, asesi qe feja Islame të marr konotacionin Bashkësi Islame Shqiptare, e bënë gjithë Bashkësin Islame të Kosovës të dyshimt dhe qet në shash se ata janë të menagjuar nga Bashkësia Islame e Turqisë (Dijanet)!
Po mos të ishte përkutimi i Imamit nga Shqipëria …. te ne kjo as që do të vërehej… natyrshëm nga paslufta (1999) i gjithë sistemi arsimor fetar në Kosovë është menagjuar nga Bashkësia Islame e Turqisë (Dijanet) me të njetin planprogram të mësimit !!