Histori

Reshat Badallaj – Zhuriani: Dëshmorët e krahinës së Lumës pa shenjë e pa nishan

Dëshmorët që ranë për Atdhe, duke luftuar kundër pushtuesve turq, serbë e malazezë

Ne krahinën e treves se Lumes rane keta burra lumjane per te mos vdekur kurre kunder pushtuesve osmanë, serbe e turq. Po ashtu, keta burra lidhen BESEN  edhe ne “Mbledhjen e Dheut” dhe ate te vitit 1912 dhe 1915. Por nuk duhet harruar edhe  rolin e Hasn Prishtines ne kete ane e ne veçanti, ne fshatrat Zapod eTopojan qe depertuan deri ne Zhur, ku i shkatrruan lidhjet telefonike dhe e detyruan ushtrine te terhiqej, por edhe Hasn Prishtina ishte ne rrezik me rastin e terheqjes se kryengritesve. Burrat e kesaj treve heroike per te mbrojtur atdheun rane deri ne Nish…
Deshmoret e Lumes, qe rane kunder gjakatareve pushtues:
Ejup (Adem) Topojani (1828 – 1876) – Topojan. Luftetar dhe udheheqes i dalluar kunder pushtuesve shoveniste serbe. Ra ne Nish ne vitin 1876.
Sahit (Arif) Gega (1816 – 1876) – Brekije. Luftetar dhe udheheqes i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Nish ne vitin 1876.
Adem Cena (1864 – 1912) – Geshtenje – Kalias. Luftetare i dalluar kunder pushtuesve osman e shovensisteve serbe. Ra ne Qafen e Duhles me 3 nentor 1912.
Adem (Jakup) Halili (1877 – 1912) – Skavice. Luftetare i dalluar kunder pushtuesve osman e shovensisteve serbe. Ra ne Qafen e Kolosjanit me 17 nentor 1912.
Ahmet (Ilaz) Qehaja (1852-1913) – Topojan. Luftetare i dalluar kunder pushtuesve osman e shovensisteve serbe. Ra ne Topojan me 20 shtator 1913.
Arif (Muharrem) Allaraj (1881 – 1912) – Topojan, luftetare i dalluar kunder shovensisteve serbe. Ra ne Gllobocice me 14 nentor 1912.
Bajram (Adem) Morini (1887 – 1912) – Luftetare i dalluar kunder pushtuesve shovensisteve serbe e malazez. Ra ne Qafen e Zhurit me 16 nentor 1912.
Baftjar (Dan) Tahiraj (1880 – 1912) – Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Glloboqice me 14 nentor 1912.
Bajram (Maliq) Allaraj (1886 – 1913 ) – Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shoveniste serbe. Ra ne Bjeshken e Rapces (Koretnik) me 20 shator 1913.
Bektash (Hazir) Gjoka (1882 – 1912) – Resk. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra te Botat e Kuqe (Gostil) me 17 nentor 1912.
Destan (Rame) Peposhi (1847 – 1912) – Lusen. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Qafen e Kolosjanit me 17 nentor 1912.
Dajlan (Xheme) Basha (1856 – 1913) – Shishtavec. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne bjeshken e Zhurit, ne Koretnik me 20 shtator 1913.
Dile (Kamer) Fana (1887 – 1912) – Topojan. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Qafen e Duhles me 3 nentor 1912.
Esat (Hysen) Allaraj (1889 – 1912) – Topojan. Ra ne Gllobocice me 15 nentor 1912, kunder pushtuesve shovensiste serbe.
Feriz (Maliq) Ahmetaj, (1893 – 1912) – Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Qafen e Kolosjanit me 17 nentor 1912.
Gjyle (Asllan) Lushi (1845 – 1895) – Shkinak. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve osmane. Ra ne Shkinak ne vitin 1895.
Hafuz Bajram Allaraj (1892 – 1913) – Topojan. Luftetar i dalluar kunder shovensiste serbe. Ra ne Koretnik me 20 shtator 1913.
Hakik (Kadri) Dema (1884 – 1912) – Bardhoc. Luftetar i dalluar kunder shovensiste serbe. Ra te Botat e Kuqe (Gostil) me 16 nentor 1912.
Halil (Ibrahim) Shehu (1875 – 1912) – Shticen. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra te Livadhet e Gjata (Shticen) me 17 nentor 1912.
Hazir (Selim) Mholla (1869 – 1912) – Mustafaj. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra te Uki i Vjerre – Bardhoc me 15 nentor 1912.
Mehmet (Maliq) Shpata (1886 – 1913) – Topojan. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Koretnik me 20 shtator 1913.
Metali (Haxhi) Dautllari (1892 – 1912) – Topojan. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra ne Koretnik me 20 shtator 1913.
Nebi (Latif) Kastrati (1887 – 1914) – Brrut. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra te Qafa e Zhurit me 14 shkurt 1914.
Ramadan (Selman) Zaskoku (1860 – 1914) – Mamez. Luftetar i dalluar dhe udheheqes i shquar kunder pushtuesve osmane e shovensiste serbe. Ra ne Bicaj me 25 shtator 1914.
Rrahim (Jashar) Kastrati (1877 – 1914) – Brrut. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve shovensiste serbe. Ra te Qafa e Zhurit me 14 shkurt 1914.
Salih (Ali) Karaxha (1882 – 1913) – Topojan. Luftetar i dalluar kunder pushtuesve osmane e shovenisteve serbe. Ra ne Zhur me 20 nentor 1913.

Çuditerisht, te gjithe keta luftetare te dalluar ne Shqiperi dhe sidomos ne kete krahine heroike jane pa shenjë e pa nishan,  qe vertet eshte per te ardhur keq dhe turp e shkuar turpit!