Kulturë\Letërsi

Bedri Halimi: Cuclla e mbushur me gjak (poezi)

CUCLLA MBUSHUR ME GJAK

(Vrasjes së fëmijëve gjatë luftës në Kosovë)

Lojërat s’u kanë harruar akoma

Si kronikë e ditës së kujtimeve çdo kohë qëndrojnë

Në rrugën e largët të shpirtrave kristal

E vrasësit tuaj pinin kafe në restoranin e vagonit

Ngrejnë kurthe të reja për shpirtrërat e njomë

Klithin nga mungesa e shpirtit njerëzor

E vaji juaj i bën thirrje mosharrimit

Kuptimin e kurtheve si vend gjaku t’ua prishim

Kriminelëve që s’u nxorën kurrë para gjyqit

E as u futën në shtëpinë mortore të Evropës

Edhe të heshtur ju jeni duke ecur

Cucllën e qumështit mbushur me gjakun e nënës

E mbani si llampë të ndezur në duar

Kemi nevojë për shfaqjen e dritës suaj

Mes dëshmitarëve të kërcnuar me zhurma zërash

Gjaku juaj përkulet në lumin e së ardhmes

Edhe pse sehirxhinjtë ndërtojnë ura prej rëre

Ju, Zogj më keni thirrur moti

E unë erdha

Që në tokën e ditës së shkurtër

Të dëgjojmë përjetësinë e zërit tuaj të zjarrtë

Oh! çfarë zjarri i pa qetësuar zëri juaj

I njëjti zë gjithmonë më thërret

Këtu dhe vetëm këtu

Edhe kur të plakemi ne Zëri juaj prore jehon

Këtu dhe vetëm këtu

E unë i trishtuar flej në krahërorin tuaj

Mendoj pa e ditur se cila natë ka me më kuptue

Në këtë botë kur njeriu harron

E vrasësit tuaj u bënë vetëvrasës

Që vetvritën çdo ditë