Politikë

Jon Gjini: Vota një fuqi, një e drejtë dhe mbi të gjitha një detyrë qytetare

 

“Një fletëvotim është më i fortë dhe më i rrezikshme se një plumb pushke”. (Abraham Lincoln, Kryetar i Shteteve të Bashkuara)

Të dashur miq,

Eshtë detyra jonë për të gjithë ne të kujtojmë rëndësinë e së drejtës për të votuar, të fuqisë që kjo i jep çdo qytetari, por mbi të gjitha, të detyrës qytetare që ne kemi ndaj shoqëris dhe ndaj vendit.

Kjo thenie e Lincolnit eshte plotesisht e vërtetë: në vendet demokratike sot, votimi po bëhet më i rrezikshëm dhe më i fuqishëm sesa një plumb pushke!

Abraham Lincoln e ka vënë re atë që nga koha e tij. Informacioni është baza kryesore e zgjedhjeve… nuk ju mësoj asgjë, dezinformimi mbetet frika më e forte e zgjedhjeve.

Jean-François Revel shkroi: “Qytetërimi demokratik bazohet tërësisht në saktësinë e informacionit. Nëse qytetari nuk është i informuar siç duhet, vota nuk do të thotë asgjë ”. Në të vërtetë, nëse qytetari nuk është i informuar siç duhet për atë që do të votojë ose për vetë votën si parim, atëherë votimi nuk do të thotë asgjë. Nëse, si në Francë gjatë zgjedhjeve legjislative të vitit 2017, shkalla e abstenimit rritet në një nivel shumë të lartë, atëherë mund të vëmë në dyshim vetë legjitimitetin e kësaj Asambleje, pasi ajo përfaqëson vetëm një pakicë te popullsisë. Ose më saktë, prandaj nuk përfaqëson një pjesë e votuesve francezë.

Le të kthehemi në votim. Votimi, para së gjithash është një e drejtë dhe një detyrë qytetare, e drejtë për një popull që të konstituohet përmes përfaqësuesve te tij në një Asamble Kushtetuese para qeverisë së tij. Pra, para së gjithash, është një e drejtë themelore demokratike. Pastaj, duket se është gjithashtu një detyrë themelore qytetare.

Në të vërtetë, pavarësisht nga zgjedhjet në fjalë, legjislative, presidenciale apo lokale, nëse një shkallë e abstenimit ose e një mosinteresimi të konsiderueshëm është regjistruar nga ana e qytetarëve, atëherë, ne mund të pohojmë se sistemi demokratik nuk funksionoi, atëherë mund të pohojmë se qeveria / asambleja e krijuar nuk është pra përfaqësuese e popullit, por përfaqësuese e një pjese të popullsisë që ka votuar. Votimi është i rrezikshëm për të gjithë por edhe mos votimi eshte gjithashtu.

Votimi që po mbani është vota e një qytetari shqiptar të Kosovës, është “dëshira” e qytetarëve shqiptarë të Kosovës dhe pakicave etnike të saj, është zëri juaj. Por, jo vetëm që është zëri juaj, por është një zë që do të mbahet gjithmonë në planin afatgjatë te nje qeverisjeje : 4 vite, asnjëherë në afat të shkurtër, është një zë që duhet të sjellë ndryshim domosdoshmërisht në brezin e votimit, por që do ta sjellë këtë ndryshim te brezat e ardhshëm gjithashtu.

E drejta për të votuar nuk është shprehje e gjendjes emocionale apo shpirterore, është një vendim në lidhje me vendin e dikujt, në lidhje me fëmijët e dikujt, dhe, miq të dashur, kjo votë është mbi të gjitha, sakrifica e grave dhe burrave, luftërave ndër shekuj, vetë identiteti i njerëzve tanë stërgjyshorë, është një mjet i lashtë vendimi, një sistem politik modern dhe mijëvjeçar ne te njejten kohe.

Kosova, larg të qenit vendi më demokratik në botë, është një vend në ndërtim dhe ky ndërtim është i mundur vetëm me votën tuaj për një vend më të mirë… Është koha të mendoni për të ardhmen pa harruar të kaluarën, është koha për të lëvizur. Te rinjte shqiptare sot jane e ardhmja e vendit dhe kultura e popullit nesër.
Të votosh do të thotë të shkruash historinë! Kështu që, miqtë e dashur, ju e shkruani atë për ta gdhendur historinë e popullit tuaj në mermer dhe per te siguruar që fëmijët tuaj, brezat që do të pasojnë, të jenë gati të luftojnë për këtë popull dhe vlerat e tyre. Votoni me kujdes dhe logjikë!
P. S.
Per pak humor. Humoristi amerikan Kin Hubbard thoshte : « ” do të donim të votonim për më të mirin, por … nuk është kurrë një nga kandidatët ! “