Lëvizja\UÇK

Xhavit Bajraktari: Akti antipushtues i ndaljes së prodhimit të metaleve në Metalurgjinë e Plumbit dhe Zinkut (Zveçan) në vitin 1989

Ja kush e ndali prodhimin e metaleve në Metalurgjinë e Plumbit dhe Zinkut në Zveçan në vitin 1989

(Ngjarja e Zveçanit dhe angazhimi i Xhavit Bajraktarit për ndalimin e prodhimit të metaleve nën diktaturën Jugosllave)

Më 23 shkurt 1989, në Metalurgjinë e plumbit dhe zinkut në Zveçan, një ngjarje e rëndësishme shënoi historinë e veprimtarisë së lëvizjes për liri në Kosovë. Xhavit Bajraktari, i cili kishte një përvojë të gjatë si udhëheqës turni në repartin e Fiteracionit-Zveçan, nga viti 1979 deri në 1983, dhe që më pas ishte arrestuar dhe dënuar për katër vite burg, pasi doli nga burgu më 3 tetor1987, vazhdoi veprimtarinë e tij në Lëvizjen Popullore të Kosovës.

Përballë një situate ku minatorët ishin në grevë, Bajraktari pati idenë për të ndaluar prodhimin e metaleve në Metalurgjinë e Plumbit dhe Zinkut në Zveçan. Duke mos pasur mundësi të futet në fabrikë, ai angazhoi një grup të përbërë nga Shyqyri Ahmeti, Megjit Peci, Hajriz Bajraktari, Musa Seferi dhe Ismet Bislimi. Pas konsultimit me Gani Baliun dhe miratimin e tij, ata zbatuan një plan të sofistikuar për të bllokuar fryrëset në shkritore për të ndaluar prodhimin e metaleve.

Kryeheroi i këtij operacioni ishte Ismet Bislimi nga Prekazi, vëllai i njërit nga veprimtarët e njohur të çështjes kombëtare, Mehmet Bislimi. Brenda 24 orëve ky grup i organizuar mirë, arritën të ndalonin prodhimin dhe të bllokonin daljen e 360 tonelatave të ndryshme të metaleve si plumb, zink, argjend dhe ari.

Ky akt i guximshëm dhe i koordinuar u bë një nga pikat kulmore të lëvizjes për liri në Kosovë, duke treguar se edhe nën kushte të vështira, populli ishte i aftë të organizohejë dhe të ndërmerrejë veprime të guximshme për të ndryshuar gjendjen politike dhe sociale në vend. Xhavit Bajraktari dhe ekipi i tij demonstruan një shembull frymëzues të vendosmërisë dhe solidaritetit në kohë të vështira.

Rrëfimi i detajeve të ngjarjes së Zveçanit dhe kthesa e heroizmit të Ismet Bislimit

Ngjarja e Zveçanit ndërroi rrjedhën e historisë me një seri ngjarjesh të guximshme dhe të koordinuara. Fillimisht, Xhavit Bajraktari vendosi të ndalojë prodhimin e metaleve në fabrikën e Metalurgjisë së Plumbit dhe Zinkut në Zveçan. Ai mori kontaktin e parë me Shyqyri Ahmetin dhe Hajriz Bajraktarin për të planifikuar aksionin. Ata përhapën lajmin tek shokët e tyre të tjerë të lartë në lëvizjen për liri.

Ismet Bislimi – Prekazi u caktua për të drejtuar operacionin dhe me guximin dhe vendosmërinë e tij, ai u bë udhëheqës i përkryer. Pas përfundimit të aksionit, filluan ndjekjet për të zbuluar kush ishte përgjegjës për ndalimin e prodhimit të furrës. Mbi të gjitha, heroizmi dhe qëndrueshmëria e Ismet Bislimit mbeti në krye të kësaj ngjarjeje sabotimi të ekonomisë së pushtuesit, duke qëndruar dy muaj në burg nën akuzat e ndalimit të prodhimit të metaleve.

Në anën tjetër, Mexhit Peci lajmëroi Gani Baliun për situatën dhe ai organizoi ikjen e Xhavit Bajraktarit në Zvicër më 8 prill 1989. Ndërsa të tjerët pësuan ndjekje, kryeaktori Ismet Bislimi dhe fundi i tij i mirë la një emër të fortë për besnikërinë dhe vendosmërinë në kohë të vështira. Mexhit Peci më lajmëroi mua, e unë Gani Baliun, i cili e organizoi edhe ikjen time.