Shqipëria/Aktualitet

Shuhen 8 vatra zjarri në 24 orët e fundit

TIRANË, 31 korrik /ATSH-I.Vata/ Drejtori i Gatishmërisë dhe Përgjegjës ndaj Emergjencave në AKMC në Ministrinë e Mbrojtjes, Robert Hysenllari informon sot mbi situatën e zjarreve gjatë 24 orëve të fundit.

Ai u shpreh se sipas të dhënave nga Qendra Kombëtare Operacionale e Emergjencave Civile ne AKMC, gjatë 24 orëve të fundit  janë raportuar 11 vatra zjarri, nga të cilat janë shuar 8 vatra zjarri dhe janë aktive 3 vatra zjarri.

“U bë i mundur izolimi i plotë dhe shuarja e vatrave: në fshatin Dhores, bashkia Skrapar; në vendin e quajtur Ligata, bashkia Elbasan; në fshatin Sovjan, bashkia Maliq; në fshatin Derven Kodër, bashkia Krujë; në fshatin Saver, bashkia Lushnjë; në vendin e quajtur Berdenesh, bashkia Sarandë; në fshatin Gumenicë, bashkia Selenicë, në fshatin Ndershen, bashkia Mirditë”, tha ai.

Në vijim, Hysenllari  thekson se “për  shuarjen e zjarreve gjatë 24 orëve janë angazhuar 255 forca operacionale. Janë angazhuar 255 forca operacionale nga Shërbimi i Mbrojtjes nga zjarri dhe shpëtimi, Forca  te Armatosura, forca bashkiake, forca policore, AdZM, shërbimi pyjor, forca vullnetare si dhe 28 mjete zjarrfikëse dhe mjete te tjera operative.

“Vijojnë aktive vatrat në fshatin Bogë, bashkia Malësi e Madhe ku vijojnë punë forcat e Adzm dhe të bashkisë për normalizimin e situatës, si dhe në fshatin Rehovë, bashkia Poliçan, ku me gjithë punën e forcave zjarrfikëse dhe bashkiake nuk u be e mundur fikja e saj dhe sot ne orët e para te mëngjesit ka vazhduar operacioni me mbështetjen dhe te 50 efektive te FA. Në fshatin Goranxi, bashkia Dropull, ka rënë zjarr në një sipërfaqe me barishte dhe pemë me lartësi 3-4 metra. Zjarri i ndihmuar dhe nga era mori përmasa te menjëhershme duke rrezikuar fshatrat Derviçan, Frashtan dhe Grapsh.  Ndërhyrja e forcave operacionale ka qene e menjëhershme duke shmangur rrezikun e djegies se banesave. Bashkia Dropull ne ketë  situate u mbështet me mjete zjarrfikëse nga bashkitë Libohovë, Gjirokastër, Këlcyrë, Përmet, Memaliaj, Sarande, Finiq dhe Forcat e Armatosura. U angazhuar 144 forca operacionale dhe 12 mjete zjarrfikëse”, tha ai

Po ashtu, Hysenllari u shpreh se Greqia ka ofruar asistencë ndërkombëtare me 2 avionë për ndërhyrje nga ajri për shuarjen e zjarrit në Dropull

“Duke marrë në vlerësim situatën e krijuar në bashkinë Dropull është aktivizuar sistemi i Mekanizmit të Mbrojtjes Civile të Bashkimit Evropian (ERCC), nga ku Greqia ka ofruar asistence ndërkombëtare me 2 avionë për ndërhyrje nga ajri. Me ndërhyrjen nga ajri dhe toka për gjatë gjithë ditës së djeshme edhe deri sot është bere e mundur mbajtja jashtë rrezikut e banesave dhe banoreve.Sot ne orët e para te mëngjesit ka filluar ndërhyrja nga ajri me helikopterin e Ministrisë Mbrojtjes dhe dy avionëve te Qeverise Greke. Strukturat e sistemit të mbrojtjes civile janë në gatishmëri të plotë me të gjitha kapacitetet nga toka dhe ajri për mbajtjen nën kontroll të situatës në të gjithë vendin”, tha ai. /j.p/