HistoriKulturë\Letërsi

Shkencëtarët zbulojnë piramidën më të vjetër në botë! Kur është ndërtuar dhe ku ndodhet?

Arkeologët kanë zbuluar se piramida e Indonezisë, rreth 30 metra e thellë e zhytur brenda një kodre, renditet si piramida më e vjetër në botë.

Gunung Padang, i ri-zbuluar për herë të parë nga eksploruesit holandezë në vitin 1890, në fakt mund të jetë gjithashtu ndërtimi më i vjetër i njohur i bërë nga njeriu, të paktën, sipas datimit më të fundit me radiokarbon të vendit antik.

Testet vendosin ndërtimin e hershëm të piramidës, me qindra shkallët e saj të gdhendura nga llava e andezitit, në më shumë se 16,000 vjet më parë, gjatë Epokës së fundit të Akullit.

Kjo do të thotë se Gunung Padang ka të ngjarë të jetë mbi 10.000 vjet më i vjetër se jo vetëm nga të gjitha monumentet dhe piramidat e mëdha të Gizës në Egjipt, por edhe nga Stonehenge legjendar i Anglisë.

 

j.l./ dita