Kulturë\Letërsi

Ylli Meçe: POEZI

S’KA VDEKJE ….PËR “BILBILENJTË”!

—–Pse s’më le të qetë legjenda ?

Kush kanë qënë në të vërtetë ?

Thonë se zjarrin, kishin brenda

Thonë se “ flaka “..ishin vet .

—-Mundet,të kenë qenë më shumë

S’është çudi edhe më pak !

Mjekër rriturit , nën gunë .

Flokë shuprishurit….kaçakë !

—-Ehhh ç’i hapët punë, Turqisë !

Nëna, një herë i’u pat lerë !

Kok’krisurit ….e Labërisë

Që hidheshit përmbi bejlerë !

—Nuk bëtë luftë si Tafili

As dhe si Zenel Gjoleka

Tjetër lloj lindën Bilbilat

Nëpër hone, nëpër shkrepa !

—-Kur qëllonit me pisqollë

Tundej dheu gjer në male

Kush e di se sa taborrë

E sa vezirë, i vutë në halle !

—-Grisët rroba, e shajake

Ca nga drizat ,ca nga era

Mbas beteje ,hidhnit valle

Ju “kaçakë” ,me fustanella !

—-Ç’pati Mali i Gjërë, që heshti ?

Çajupi me kokë mënjanë !!…

Hodrija sa shumë ju deshi

Bilbilenjtë, të gjith’me pallë !

—–Ahh ky kurthi që ju ngritën

Mundi trimat zemër hekur

Për jetën e njerzve tuaj

E dhatë shpirtin për tmos vdekur !——

Hajde Bilbil Shako, djali !

Bashkë me Bilbil Resul-në

Të trembëdhjetë… i tund litari

Vanë vet… se dot, si zunë !

——Thonë ..në male shkriu bora

Borë e bardhë, që kishit mallë

Thonë… se para këngës labe

Ndezët këmbëkryq cigarë !

——Një nga një në degë të lisit

Me shpoti qeshët aganë

Në qafë vutë litarët vetë

Të rënët si…. në përrallë.

——-Labëri vend i stërrallit

Ja pse qënke një legjendë !

Bijtë e tu në buzë të varrit

Vdesin sikur prapë kanë lerë !

—Bilbilenjtë “u thyen” sipas një plani djallëzor : Ose duhej të dorëzoheshin, ose të gjithë familjet e tyre me gra,fëmijë e pleq do të digjeshin të gjallë në konaket e tyre. Ata e pranuan kushtin.

79Fadil F SH Shyti, Gafurr Adili and 77 others27 Comments52 Shares