Botë

UNICEF paralajmëron: 10 milionë fëmijë afganë në nevojë të dëshpëruar për ushqim

Dhjetë milionë fëmijë në Afganistan kanë nevojë të madhe për ndihmë humanitare, paralajmëron UNICEF në Afganistan ndërsa Programi Botëror i Ushqimit i OKB -së kërkon 200 milionë dollarë ndihmë ushqimore.

Sipas UNICEF fëmijët në Afganistan tashmë mbijetojnë nga ndihma humanitare dhe rreth një milion pritet të vuajnë nga kequshqyerja kërcënuese për jetën këtë vit,

David Beasley, drejtor ekzekutiv i WFP tha se 14 milion njerëz, një e treta e popullsisë afgane, përballen me pasiguri ushqimore për shkak të thatësirës disa vjeçare, konfliktit, përkeqësimit ekonomik, të përzier me COVID.

Banka Botërore ka pezulluar ndihmën për Afganistanin, duke ngrirë qindra miliona fonde. Ajo ka siguruar 5.3 miliardë dollarë që nga viti 2002 dhe ka 27 projekte atje. Javën e kaluar, FMN -ja bllokoi shpërndarjen e pagesave.

 

Ndërkohë, SHBA dhe aleatët e saj perëndimorë po shtojnë përpjekjet për evakuim pasi Presidenti amerikan Biden i përmbahet afatit të 31 gushtit për të tërhequr trupat nga Afganistani.

 

Më shumë se 70,000 njerëz, të huaj dhe afganë, janë evakuuar që nga 14 gushti, një ditë para se talebanët të hynin në Kabul.