Kulturë\Letërsi

Mehmet Musa: Poemë për Ushtrinë Shqiptare të Kosovës

Me poemën e ngadhnjimit „Ushtri e Kosovës”, ua uroj 17 Shkurtin – Ditën e Pavarësisë nga Serbia, çlirimin edhe të një pjese të Shqipërisë, familjeve të Dëshmorëve, të tëgjitha kohërave në përgjithësi, e në veçanti familjeve të Dëshmorë që nga lufta e Drenicës, në  dimërin e egër të vitit 1945 e gjerë te lufta e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës…

I përshendes edhe të gjitha ato familje të gjysmës së Shqipërisë natyrale, që u okupua nga serbosllavia,të cilat nuk u ifektuan me virusin e bashkim-vëllezërimit me serbo-malazezo-maqedonët,por familje që u radhitën në krahun e të mundurve, por jo të nënshtruarve, për qëndresën titanike e heroike kundër okupatorit serbosllav dhe kolaboratorëve të vendit përë një gjysmë shekulli, e që si busollë patën dhe kanë vendimet historike të Konferencës së Bujanit, mbajtur më 31 dhjetor 1943, 1 e 2 janar 1944 në Bujan të malësisë së Gjakovës!!

USHTRI E KOSOVËS

Ushtri e Kosovës
Mburojë e Atdheut
Ushtri Çlirimtare
Ushtri e Skënderbeut

Ushtri e Kosovës
Ushtri e barotit
Ushtri sokoleshë
E Gjergj Kastriotit

Ushtri e Kosovës
E Lidhjes Prizerenit
Ushtri e Çerqiz Topullit
Dhe Avni Rrustemit

U rrite krenare
Në zjarr të kushtrimit
Ushtri heroike
E Isë Boletinit

Gjithnjë fitimtare
Besnike ndaj Flamurit kuqezi
Ushtri legjendare
E bacë Bajram Currit

Djep i burrërisë
Virtytit dhe nderit
Ushtri heroike
E Idriz Seferit

Je shpresë e Atdheut
Mburojë e vatanit
Ashtu si vendosi
Konferenca e Bujanit

Ushtri e Kosovës
Ushtri e maliherit
Ushtri sy shqiponjë
Ushtri e bacë Enverit

Me ty mburret Kosova
Krenohet Drenica
Po të ishin gjallë
Shotë e Azem Galica

Kurorë e Atdheut
Djep i trimërisë
Godet si rrufeja
Ushtri e Ahmet Delisë

Je shkollë e rinisë
Ushtri e djalërisë
Ushtri e Dedë Gjo Lulit
Ushtri e Zhukë Haxhisë

Ushtri e Kosovës
Je si zana e malit
Ushtri e Marash Uçit
Ushtri e djemëve t‘Calit

Ushtri e Kosovës
E burrave të motit
Ushtri e Gjon Sereqit
Ushtri e Ukshin Hotit

Ushtri e Kosovës
E maleve dhe fushës
Që linde nga flaktë
E pushkës së Shaban Polluzhës

Ushtri e Kosovës
Me zemër çeliku
Me ty bashkëluftoi
Bacë Hasan Remniku

Ushtri e Kosovës
Je me vlerë si ari
Udhën ta trasoi
Demë Ali Pozhari

Ushtri e Kosovës
Që linde n‘vatan
Në fshatin Prekaz
N‘Kullën e bacës Shaban

Ushtri e Kosovës
Je shpirti i shqiptarit
Të lindi e të rriti
Zemra e Adem Jasharit

Ushtri e Kosovës
Lumë ne që t‘kemi
Zëdhënës juaj ngelët
Për mote bacë Ademi

Ushtri e Kosovës
E Malësisë  dhe Rekës
E vëllezërve Gërvalla
Dhe e Kadri Zekës

Ushtri e Kosovës
Nga varri të bënë t‘fala
Ish ushtari yt
Gjeneral Rexhep Mala

Ushtri e Kosovës
Ushtri e Ilirisë
Udhtri e Besim Ndrecës
Ushtri e Dardanisë

Ushtri e Kosovës
N‘piedestal të ngriti
Me zemër e shpirt
Zahir Pajaziti

Ushtri e Kosovës
Që shkelqen si dielli
Ushtri e Salih Çekut
Ushtri lule prilli

Ushtri e Kosovës
Ushtri e Dukagjinit
Ushtri e Edmond Hoxhës
Dhe Luan Haradinit

Ushtri e Kosovës
Serbit i fute tmerrin
Kur mbi ta zjarr hapnin
Ganiu me Xhaferin

Ushtri e Kosovës
Ushtri e Ismail Qemailit
Ushtri fitimtare
Ushtri e Ismail Xhemailit

Ushtri e Kosovës
Nga mendja s‘të hoqi
Ushtari ytë besnik
Major Nazif Visoqi

Ushtri e Kosovës
Në front ishte i pari
Nga Tetova heroike
Rafi Halil shqiptari

Ushtri e Kosovës
Me gjak të freskoj
Beg Riza me shokë
N‘Kumanovê kur shkoj

Ushtri e Kosovës
E embël je si fiçi
Zërin n‘qiell ta ngriti
Profesor Ahmet Qeriqi

Ushtri e Kosovës
E tokës Arbërore
Do jesh fitimtare
Për Kosovën Lindore

Ushtri e Kosovës
Ushtri e punëtorëve
Ushtri e veteranëve
Ushtri e Dëshmorëve

Ushtri e Kosovës
Ushtri revolucionare
Atdheun e çlirove
Nga zgjedha barbare

Ushtri e Kosovës
Në luftë u kalite
Shpejt do të bëhesh
Ushtri monolite

Ushtri e Kosovës
Shpresa e rinisë
Një ditë do të jeshë
E gjithë Shqipërisë

Ushtri e Kosovës
Ushtri e mbarë Atdheut
Ushtri e Kastriotit
Ushtri e Skenderbeut

Shkruar me, 5 maj 2019 në mërgim me, rastin e 10 vjetorit të ndarjes nga jeta të atdhetarit, militantit të orëve të hershme të Lëvizjes Revolucionare për bashkimin e trojeve shqiptare, të pavdekshmit Ismail Haradinaj!!!