Kulturë\Letërsi

Jon Gjini: Kritikë letrare

Alfred de Musset : “Nuk ngatërrohemi me dashuri”, 1834 editimi orgjinal
“Ne shpesh jemi të mashtruar në dashuri, shpesh të lënduar dhe shpesh të pakënaqur; por ne dashurojmë dhe, kur jemi buzë varrit tonë, kthehemi të shikojmë prapa; dhe ne i themi vetës: “vuaja shpesh, ndonjëherë gabova, por dashurova”.
“On ne badine pas avec l’amour” ose ne shqip : “Nuk ngatërrohemi me dashuri” është një shfaqje me tre akte nga Alfred de Musset, e botuar në vitin 1834 në “Revue des deux Mondes” dhe e shfaqur më 18 nëntor 1861 në Comédie-Française.
Musset nisi ta shkruante qysh në moshën 24 -vjeçare këtë pjesë proze pas një skicimi në vargje dhe zgjodhi një zhanër, dramë botërore dhe të vogël, bazuar në një komplot të lehtë sentimental, por në aktin e fundit u largua nga zhanri nën ndikimin e zhanrit dramo-romantik me praninë e dështimit dhe vdekjes.
Marrëdhënia pasionante që ai kishte me George Sand, intelektuale e madhe e kohës vetë dhe ndoshta një nga më të shquarat edhe sot në letërsinë franceze, kjo marrëdhënie ushqente kryesisht shfaqjen, kështu që skena 5 e Aktit II merr pjesë nga letrat e shkruara nga George Sand gjatë konfliktit të dashurisë me Musset (“Të gjithë burrat janë gënjeshtarë, të paqëndrueshëm …”)
Musset zgjodhi të shkruante për lexim që nga dështimi i shfaqjes së “Natës Veneciane” në 1830: teksti u botua në Revue des deux mondes.
Shfaqja e parë e veprës “On ne badine pas avec l’amour” u zhvillua pas vdekjes së autorit në 1857, por duhet të pritet viti 1923 për të parë versionin e plotë origjinal të prodhuar. Kjo vepër, që përfaqëson një nga veprat më dramatiko-romantike të Musset, mbetet një element kryesor i letërsisë klasike franceze.
I shkurtë | dramatiko-romantike | teatër | i lehtë për të lexuar..