Kulturë\Letërsi

Hydajet Hyseni: Pranverë me plagë

(Naserit dhe Asllanit, shkruar nga Hydajet Hyseni, 1983, CZ – burg)

Një pranverë me plagë,

Gjëmë e gjak e vragë;

Në lule, në kurorë,

Flakë, flakë e borë…

Një zile, zëzezë,

Nuk bie, por dënesë;

Jo nuk tingëllon,

Qan, qan dhe rënkon.

Një klasë e shtangur,

Një bankë e zbrazur;

Dhe banka rënkon,

Aty dikush mungon.

Aty askush nuk ulet,

Aty-vetëm lulet.

Lule e freski,

Mbi to dhjetëra sy.

Sytë aty takohen,

Njomën, turbullohen.

Një vajzë si e hutuar,

Një grusht i shtrënguar.

E shtrëngon shaminë,

Në të lotët i bien.

Shami e qëndisur,

Ëndërr e grisur.

Lotët vajzërorë;

Flakë, flakë e borë.

Një njome e përdëllyer,

Lule prilli e thyer.

Një këngë e ujitur,

Lot zemre të zhuritur:

Qan lulja, o bo-bo,

Për lulen, o bo-bo!

Mësuesi kujdestar,

Në ballë akull e zjarr;

Bankën e lëmon,

Lotin e kafshon.

Fjalët në grykë i ngelin;

Si ta bëjë apelin!?

Jo zë, po çirrmë nxjerr,

Kur thërret Naser…!

Ku janë Naseri, Asllani, ku!?

Tërë klasa gjegj: Këtu!

Këtu!, kthehet jehona,

Këtu në zemrat tona!

Jashtë kuis një erë,

Gufon një pranverë;

Një pranverë me plagë,

Borë e flakë, e flakë, e flakë!