Botë

A. Jaupi: Për vladimirët dhe jorgotinët filorusë

PËR VLADIMIRËT DHE JORGOTINËT FILO-RUSË
Lufta në Ukrainë:
Rusia ka humbur një pjesë të madhe të armëve të saj të rënda
Rusia ka humbur ekuivalentin e gjysmës së tankeve të saj operacionale në Ukrainë. Një rekord pa precedent historik në mezi shtatë muaj lufte. Flota dhe forcat ajrore, megjithatë, humbën vetëm rreth një të dhjetën e armëve të tyre të rënda, duke u përfshirë më pak në luftime.
Ukraina është bërë një varrezë e vërtetë për tanket ruse. Faqja e referencës Oryx numëron 1250 tanke, humbja e të cilave mund të vërtetohet nga fotot e smartfonëve të datës dhe të gjeolokuara. Ky numër është tashmë nëntë herë më i lartë se numri i përgjithshëm i tankeve të humbura në dhjetë vjet në Afganistan… Dhe tejkalon totalin e inventarit të kombinuar operacional të ushtrive franceze, britanike dhe gjermane.
Sa i përket automjeteve të tjera të blinduara, veçanërisht automjeteve luftarake të këmbësorisë (IFV) me fuqi zjarri dukshëm më të ulët se tanket, të paktën 2200 u shkatërruan, sipas Oryx. Madje, analistët vlerësojnë, duke marrë parasysh reagimet nga fushat e tjera të betejës, se numri real i mjeteve të blinduara të humbura do të ishte 45% më i lartë, duke marrë parasysh ato kufomat e të cilëve nuk janë pikasur ose janë shkatërruar shumë për t’u identifikuar.
Nuk ka mjaft tanke për të mbajtur tokën
Me një normë prej 120 batalione ruse të përfshirë, secili me 10 tanke dhe 30 automjete të tjera të blinduara, humbjet e dokumentuara të tankeve janë për rrjedhojë tashmë më të larta se numri i atyre të dislokuar në fillim të pushtimit (që atëherë janë dërguar përforcime). Raporti i viktimave për forca të blinduara të tjera është rreth 60% e atyre të vendosura fillimisht. Shumica e specialistëve besojnë se një forcë ekspedite nuk mund të funksionojë më efektivisht kur ka humbur më shumë se 40% të armëve të rënda.
Moska ka, sigurisht, gati 8,000 tanke në rezervë, por një pjesë e madhe e tyre janë të një dizajni shumë të vjetër për t’i bërë ato të dobishme në luftime ose të parkuara në ajër të hapur për dyzet vjet, pa mirëmbajtje, dhe tani përbëjnë vetëm një tank me pjesë për riparimin e tankeve operative.
Ukraina ka humbur gjithashtu shumë armë të rënda, për shembull 277 tanke… por ka një numër më të madh se në fillim të luftës, duke marrë parasysh dërgesat nga fqinjët e saj dhe 421 tanke ruse të kapur.
Aviacioni dhe flota e kujdesshme, por pak e përfshirë
Humbjet janë shumë më të ulëta në artileri, për shembull, 118 raketa-hedhës të shumëfishtë Grad dhe Uragan të shkatërruar nga 1300 në inventar. E njëjta gjë vlen edhe për aviacionin, i cili ka qenë shumë më i kujdesshëm që nga vera, për shkak të vendosjes në Ukrainë të sistemeve kundërajrore me performancë të lartë. Moska humbi 22 avionë luftarakë-bombardues Sukhoi 25 nga 196 operativë, një duzinë Sukhoi 30 nga 145 dhe 15 Sukhoi 34, më modernet, nga 123. Humbjet janë edhe më të ulëta për helikopterët, rreth pesëdhjetë nga një inventar prej 1500, duke përfshirë në fakt vetëm 400 u vendosën në Ukrainë.
Flota ruse është gjithashtu relativisht e ruajtur: pas traumës së humbjes së një prej tre kryqëzuesve të saj vetëm me raketa, “Moskva”, në prill, ajo u tërhoq në portin rus të Novorossiysk. Ajo pothuajse nuk merr pjesë më në luftime, përveç lëshimit të herëpashershëm të një rakete Kalibr. Ajo humbi tre nga shtatë anijet sulmuese amfibe të vendosura në Detin e Zi. Flota e saj me pesëmbëdhjetë fregata është, nga ana tjetër, e paprekur.
Drejt mungesës së raketave
Kaq për humbjet, të cilave u shtohet një numër i madh predhash dhe raketash të lëshuara. Vlerësimi i pamundur, veçanërisht sepse është më e lehtë të fshihen depot e municioneve nga satelitët perëndimorë sesa kryqëzorët.
Stoku i raketave të lundrimit, thelbësor për shkak të saktësisë dhe vështirësisë së tyre për të kapur, ka të ngjarë të marrë fund, pasi Ukraina vlerëson se është goditur nga 2500 prej tyre dhe shërbimet e inteligjencës perëndimore po vlerësonin stokun në 3000. Ato janë praktikisht të pamundura për t’u zëvendësuar për shkak të mungesës së komponentëve shumë specifikë elektronikë të importuar zakonisht nga Perëndimi. Kjo do të ilustrohet nga fakti se Rusia kohët e fundit ka hequr dorë nga gjuajtja e raketave Tochka, pak të përdorura deri më tani.
……analizat e luftës i bëjnë ushtarakët dhe jo spiunët dhe patronazhistët e propogandës ruse.