Shqipëria/Aktualitet

Shefqet Dibrani – Reagim: Absurd në Teatrin e Prishtinës

R e a g i m :
ABSURD NË TEATRIN KOMBËTAR TË KOSOVËS
Kush është dramaturgu Harold Pinter, të cilit sonte TEATRI KOMBËTAR I KOSOVËS, ia shfaq dramën e tij “DASHNORI”. Se kush ishte dramaturgu kexoni një shënim të revistës britanike “The Guardian të datës 7 qershor 1999”, në të cilin lexohet qëndrimi i Horald Pinter kundër bombardimeve të NATO-s mbi ushtrinë serbe. Kurse poshtë shkrimit e gjeni linkun në origjinal. DEMONSTRATA KUNDËR LUFTËS SË NATO-s NË KOSOVË.
***
Demonstrata Kombëtare kundër Luftës, Londër, 5 qershor 1999
Nga Audrey Gillan
Dramaturgu Harold Pinter tha në një demonstratë kundër luftës se i vinte turp të ishte britanik për shkak të bombardimeve të Jugosllavisë nga NATO. Në mbledhjen e më shumë se 6,000 marshuesve në një park pranë Muzeut të Luftës Perandorake në Londër të shtunën, ai i përshkroi bisedimet aktuale të paqes si një mashtrim dhe pretendoi se lufta kishte qenë krejtësisht e pajustifikuar. Duke qëndruar nën hijen e dy armëve detare 15 inç që ulen në hyrje të muzeut, dramaturgu i hodhi fjalët e tij si gurë, secila prej tyre drejtonte qeverinë laburiste. “Jam i sigurt se ata njerëz këtu sot që votuan Partinë Laburiste në pushtet ndajnë të njëjtën ndjenjë – një ndjenjë të thellë turpi, turp të të qenit britanik. “Nuk e kishim menduar dy vjet më parë se kishim zgjedhur një qeveri e cila do të merrte një rol udhëheqës në atë që në thelb është një akt kriminal, duke treguar përbuzje totale për Kombet e Bashkuara dhe ligjin ndërkombëtar.” Pinter tha se udhëheqësit e Britanisë ishin përfshirë në hipokrizi të neveritshme. , dhe ai e krahasoi atë që Tony Blair e quajti “barbari” sulmin me gozhdë në një lokal në Old Compton Street, Soho, me mbrojtjen e tij të bombave thërrmuese të hedhura në Jugosllavi si “qytetërim kundër barbarizmit”. Këto bomba thërrmuese i copëtonin fëmijët dhe kjo është një Një akt që ndodh 15,000 këmbë nën ata bombardues të guximshëm. Një akt që zoti Blair, me krishterimin e tij moralist e duartroket”, tha Pinter. “Le të ballafaqohemi me të vërtetën. E vërteta është se as Klinton dhe as Bler nuk i japin mallkim shqiptarëve të Kosovës. Ky veprim ka qenë një tjetër pohim flagrant dhe brutal i fuqisë së SHBA duke përdorur NATO-n si raketë të saj. Ajo synoi të konsolidojë një gjë. Dominimi amerikan i Evropës. Kjo duhet njohur plotësisht dhe duhet rezistuar”. Marshimi, i cili filloi në Argjinaturë, ishte organizuar nga Komiteti për Paqen në Ballkan përpara se të fillonin bisedimet e paqes. Organizatorët vazhduan protestën sepse thanë. Ishte e turpshme që bombardimet po vazhdonin. Duke mbajtur flamuj kundër NATO-s, pankarta dhe kryqe me emrat e civilëve të vdekur në Serbi dhe Kosovë, si dhe sindikata, pankarta, marshuesit brohorisnin slogane kundër luftës dhe kërkuan që paratë të shpenzohen për mirëqenie dhe jo për luftë. Marshimi përkoi me një sërë marshimesh të tjera kundër luftës në mbarë botën, duke përfshirë një jashtë Pentagonit në Uashington, i cili dërgoi mesazhe mbështetjeje. Një tubim në Glasgow u drejtua nga deputeti laburist për Linlithgow Tam Dalyell, Alice Mahon… Deputetja laburiste për Halifax, i tha turmës në Londër se objektivi i vërtetë i SHBA-së në luftë ishte pushtimi i Jugosllavisë, një vend që u kishte “rezistuar 72 ditë bombardimeve kriminale”. Ajo tha se ajo kishte mësuar se NATO tani mund të shkatërrojë çdo vend nga 10,000 metra në ajër dhe e vetmja mënyrë se si vendet më të vogla mund të mbroheshin do të ishte marrja e armëve bërthamore. Komiteti për Paqen në Ballkan synon të vazhdojë punën e tij kur bombardimet kanë pushuar”, tha ajo. “Nuk do të ndalemi derisa drejtësia të vendoset.