Shqipëria/Aktualitet

Tefta Cami: Propozim për Bashkinë e Tiranës

Nr. ____ Prot.                                                                                        Tiranë më ___ / ___ / 2020.

 

Lënda: Propozim për ngritjen e një Memoriali me emrat e 19 të burgosurve në burgun e Tiranë si antifashistë 1941 – 1942 pranë Burgut të Tiranës.

 

Drejtuar: Bashkisë Tiranë

Këshillit Bashkiak Tiranë

Të nderuar anëtarë të Këshillit Bashkiak të Tiranës !

Është në nderin e qytetit të Tiranës që Rrugës ku ndodhet Burgu 313, ish burgu fashist t’i vihet emri : “19 të burgosurit antifashist Cami” pasi është rast unikal në historinë e kombit tonë që 19 burra të një fisi të burgosen nga fashizmi dhe të mbahen në burg për nje vit e gjysem për kundërshtim të fashizmit.

Njohje me faktet historike:

Në janar të vitit 1940 është krijuar në Dibër, në fshatrat Viçisht, Sepetovë dhe Gryke e Vogel çeta antifashiste e Malit të Gollobordës me komandant Ahmet Fetah Cami, ushtarak karriere me gradën kapiten, mbaruar shkollën ushtarake të oficerëve në Tiranë në kohën e Zogut dhe larguar nga shërbimi ushtarak në Elbasan, me pushtimin fashist të 7 prillit 1939.

Kjo çetë me mbrojtjen e krahines dhe në mars te vitit 1941 kreu një aksion kundër depove të armatimit të shtabit të Batalionit fashist  të Divizionit “Firencia” të dislokuar në Sepetovë, duke marrë armë e municione, që e armatosen çeten e krahinën. Me 6 prill fashistët vranë mësuesin e fshatit Gjoricë, birin e fshatit Viçisht dhe të Fisit Cami, normalistin Fasli Cami sepse po bënte një organizim kundër fashistëve italianë. Si kundërpërgjigje të këtij aksioni dhe veprimi të kësaj çete fashistët italianë arrestuan 19 bij të Fisit Cami të fshatit Viçisht dhe Selim Mjeshtrin nga Sepetova. U shpall në kërkim për t’u pushkatuar Sefer Cami, i cili u kap tre muaj më vonë dhe e egzekutuan. U arrestuan dhe u dënuan me pushkatim 8 vete, ku mbeten te vrare Musa  Cami, Mexhit Lezi, Ejup Cami.  Lista e të arrestuarve dhe të dënuarve në burgun e Tiranës është si më poshtë:

 1. Ahmet Fetah Cami, vjeç 42, i biri i Bejazes (Duka)

(1900 – 1943)

 1. Uke Dullë Cami, vjeç 22, i biri i Pemes (Rexha)

(1920 – 2006)

 1. Dullë Shaban Cami, vjeç 46 , i biri i Davës (Dema)

(1896 – 1947)

 1. Adem Bajram Cami, vjeç 40, i biri i Fatimes

(1901 – 1970)

 1. Islam Bajram Cami, vjeç 46, i biri i Fatimes

(1895 – ……..)

 1. Izet Salë Cami, vjeç 38, i biri i Remes

(1903 – ……..)

 1. Sulë Salë Cami,

 

 1. Destan Çup Cami, vjeç 27, i biri i Hikes

(1914 – 1943)

 1. Rremë Mustafë  Cami,

 

 1. Shahin Muharrem Cami,

 

 1. Tufik Sufë Cami,

 

 1. Dilaver Veli Cami, vdiq nga torturat  në burg, 1942)

 

 1. Bexhet Isuf Cami, vjeç 47, i biri i Verkes     (1894 – …….
 1. Aqif Islam Cami, vjeç 21, i biri i Hajries (1922 – …..
 1. Hidër Rrahman Cami, vjeç 35,

 

 1. Liman Beqir Cami,

 

 1. Tafë (Mustafa) Veli  Cami

 

 1. Rifat Beqir Cami,

 

 1. Hasan Beqir Cami

 

Bashkëlidhur dokumentacioni shoqërues.

 

SEKRETARI                                                                   KRYETARI

Prof. Asoc. Dr. Zaho GOLEMI                             Prof. Asoc. Dr. Bernard ZOTAJ

 

 

PËRMBAJTA E DOSJES

 

 1. Kërkesa e Shoqatës së Historianëve Ushtarak të Shqipërisë
 2. Fotoja e burgut e vitit 1942
 3. Lista e emrave sipas AQSH dhe muzeut Dibër
 4. Dokumenti i AQSH, f 252, V 1941, D 166, f 34
 5. Dokumenti i Muzeumit Historik Dibër
 6. Libri “Lufta antifashiste NÇ në Dibër , 2019
 7. Ministria e Mbrojtjes, “Dëshmorët e Atdheut”, Tiranë, 2012.
 8. Botime të ndryshme, libra dhe artikuj si më poshtë:

 

Kjo është fotoja e burgut në mars 1942 dhe ja kush janë të burgosurit:

 

 1. Ahmet Fetah Cami, vjeç 42, i biri i Bejazes (Duka)

(1900 – 1943)

 1. Uke Dullë Cami, vjeç 22, i biri i Pemes (Rexha)

(1920 – 2006)

 1. Dullë Shaban Cami, vjeç 46 , i biri i Davës (Dema)

(1896 – 1947)

 1. Adem Bajram Cami, vjeç 40, i biri i Fatimes

(1901 – 1970)

 1. Islam Bajram Cami, vjeç 46, i biri i Fatimes

(1895 – ……..)

 1. Izet Salë Cami, vjeç 38, i biri i Remes

(1903 – ……..)

 1. Sulë Salë Cami,

 

 1. Destan Çup Cami, vjeç 27, i biri i Hikes

(1914 – 1943)

 1. Rremë Mustafë Cami,

 

 1. Shahin Muharrem Cami,

 

 1. Tufik Sufë Cami,

 

 1. Dilaver Veli Cami, vdiq nga torturat  në burg, 1942)

 

 1. Bexhet Isuf Cami, vjeç 47, i biri i Verkes

 

(1894 – …….

 1. Aqif Islam Cami, vjeç 21, i biri i Hajries

 

(1922 – …..

 1. Hidër Rrahman Cami, vjeç 35,

 

 1. Liman Beqir Cami,

 

 1. Tafë (Mustafa) Veli  Cami

 

 1. Rifat Beqir Cami,

 

 1. Hasan Beqir Cami

 

Faksimile e AQSH

 

Gazeta “Ushtria” 8 nëntor 2019

Gazeta “Telegraf “ 6 korrik 2020