Arkiv / Ripublikim

Xhevat Gjini: Urim dhe dëshirë shqiptare

Prishtinë, 24 maj 2020 (ripublikim)

Urimi, deshira, perpjekja dhe lufta e shqiptareve ne jete te jeteve ka qene edhe do te jete (besim i patundur i imi) liria, zhvillimi, dituria, perparimi dhe bashkimi i Shqiperise ne nje shtet te vetem. Tendencat per ta “komprementuar” kete percaktim mbareshqiptar me manifestim te religjionit, te partive, te traditave e te kulturave te huaja per shqiptarin kane ngritur krye e po kerkojne te cenojne qenien tone kombetare! Veprimtaria e besimeve fetare (religjioneve) po kerkon te shtrihet gjere e gjate ne shtratin e kombit dhe te qyteterimit te tij evropian! Xhamite dhe minaret turko-arabe kane zene hapsiren tone me qellim qe te japin imazh te shtremberuar per vendin e shqiponjave dhe popullin e tij shqiptar me civilizimin me te vjeter evropian!? Minaret e ketyre xhamive “transmetojne” me altoparlant(!) pese here ne dite ane e kend Shqiperise (jo vetem ne Republiken e Shqiperise) thirrjet e tyre absurde ne gjuhe te huaj per vendin dhe popullin tone!! Ky “transmetim” behet kryesisht nga njerez qe gjithe jeten e tyre vetem kete “vjershe” kane mesuar! Pergjegjese per kete “shfrenim” dhe shperdorim ekstrem te fese ne dem te imazhit dhe te qenies shqiptare jane institucionet shtetërore, politike, kulturore dhe fetare te shteteve te Shqiperise! Zoti eshte nje dhe per te gjithe! Prandaj, edhe shqiptaret duhet te kembengulin (sidomos inteligjencia jone) qe feja te praktikohet vetem ne gjuhen tone ametare dhe t’i sherbeje vetem Zotit dhe popullit tone! Perdorimi i fese (te ne kryesisht i kesaj islame dhe ortodokse) per qellime politike dhe per interesa te shteteve te huaja, me pretendime ndaj kombit dhe vendit te shqipeve, po behet gjithnje e me kercnues per identitetin tone gjuhesor, kulturor e kombetar! Kush mbyll syte para ketij “invazioni” gjuhesor, kulturor e politik, te “ambalazhuar” e luluar me fe e besim ne Zot, qofte edhe pa dashje, vihet ne sherbim te tij!.. Prandaj, sot, ne kete dite feste, per ata qe kane agjeruar (fjala bajram nuk ka kuptim tjeter pos feste per ata qe agjerojne), uroj dhe i lutem zotit dhe u lutem shqiptareve kudo qe jane qe fene ose fete, partite politike, shkollen dhe gjithe potencialin material e shpirteror te kombit ta vene ne te mire te lirise, bashkimit, diturise, perparimit e zhvillimit te Shqiperise sone, Atdheut dhe kombit tone! Te qenit shqiptare ishte dhe eshte edhe vullnet i Zotit! Lutjet tona te Ai pranohen dhe njihen vetem po qe se behen ne gjuhen tone dhe në gjuhen e Tij shqipe… Gjithmone gezime per Shqiperine dhe per shqiptaret kudo qe jane! Gezuar!