Kulturë\Letërsi

Xhelal Hoxha: Sa do të zgjas kjo grevë (poezi)

Sa do të zgjas, kjo grevë e jona?!… 

Nga maksima jonë e vjetër dhe njohur 

Populli është brengosur, i mërzitur ku thotë: 

S’duhet vajtuar fort këtë gjendje të stërzgjatur 

Mos të rrimë kot, kjo grevë duhet të zgjidhet disi 

Dhe, s’duhet qajtur shumë me lot!

Thot:Neve kjo gjendje hiq nuk po na dihet 

Ku e kem kokën, e ku i kemi këmbët? 

Të rriturit të pa pjekura, po i hanë mollët 

Derisa të tjerëve, puna hiq s’po ju shihet 

Nxënësve si duket, po ju mpihen dhëmbët? 

Ndërsa, fëmijëve tanë, ju kanë ndalur shkollat..!

Kjo grevë po thuhet e shkruhet, se është jetike 

Dhe se është e organizuar nga sindikata  

Ndërsa, disa të tjerët thonë se, është krejt politike… 

Përderisa prindërve e mësimdhënësve të tyre 

Me sa duket, ju ka dalë nga dora situata? 

Ata janë në hall e zgrip, me dilema të mëdha…

Dhe, shumë arsyeshëm pyet populli: 

Përderisa nxënësit, të rinjtë tanë janë të ngujuar 

Apo shëtisin rrugëve pa krye dhe pa arsye… 

Ngase, këtë gjendje po e pësojnë shumë keq 

“A thua janë pë të mirën e tyre dhe tonën? 

Me Zotin dhe me natyrën e hapësirën njerëzore 

Apo siç shihet e duket, Ata janë me dreq?!”

 

Në një anë me qëndrim e vendosur sindikata  

Në të njëjtat binarë arsimi e opozita 

Në mes po qëndron pa presidan, e pa pardon, kjo politika… 

Në anë tjetër kokëforte dhe pa alternativë, pozita 

Populli i ngratë s’dinë kah t’ia mbajnë, ka shumë dilema… 

Dhe në këtë kohë të nxehtë, “janë krejt të mërdhirë 

Po bëjnë sehir e rrinë anash të mpirë..!”

“Po thonë, të mjerët Ne: “Athua nuk ditëm?” 

Dhe vaj halli këtë kohë si e pritëm?!’’… 

Po thonë: Jemi në dilema tepër të mëdha: 

T’i mbyllemi më mirë, ndoshta krejt institucionet…? 

Ne ju themi e ju lutemi shumë, me një lutje të rrallë:  

Gjeni një kompromis , merruni vesh në mes veti 

dhe mos të bëhemi krejt përrallë… 

Qeveri, pozitë këshill grevist dhe ju opozitë;  

mos u bëni gaz i krejt botës… 

Urgjentisht e domosdoshmërish, duhet vendosur  

Po mendojmë se duhet të ketë fund kjo grevë-njollë; 

Që e tërë Kosova të shkojmë në punë,  

dhe të vazhdojmë me shkollë?!…