Komenti

Xh. Gjini: Paqja me palestinezët dhe me vendet fqinje është garancia më e mirë për sigurinë fizike dhe psikologjike të popullit dhe të shtetit izraelit

VETËM PAQJA ME PALESTINEZËT DHE ME VENDET FQINJE GARANTON SIGURINË FIZIKE DHE PSIKOLOGJIKE TË POPULLIT DHE TË SHTETIT IZRAELIT
– Angazhimi I shtetit izraelit, sidomos I qeverive të ekstremit të djathtë, për tensione, konflikte dhe luftë permanente me popullin palestinez dhe me vendet fqinje nuk garanton sigurinë fizike dhe psikologjike të popullit iraelit…
– Angazhimi i shtetit izraelit për zgjidhjen e çështjes palestineze duke zhdukur popullin palestinez nga tokat e tyre është strategji dhe taktikë e dështuar dhe kundërproduktive…
Krijimi i shtetit palestinez dhe njohja e tij është zgjidhja e duhur që do të sillte paqen, sigurinë, pajtimin, zhvillimin dhe përparimin e dy popujve dhe të rajonit…
– Kjo zgjidhje ka fituar edhe përkrahjen e SHBA – së dhe të BE – së. Kjo zgjidhje, krijimi i shtetit palestinez nuk ka alternativë…
– Është në interesin e popullit izraelit dhe të rajonit që Qeveria e ekstremit të djathtë dhe kryeekstremisti Natanjahu të largohen sa më parë nga drejtimi I shtetit…
– Verbëria e tyre ultranacionaliste dhe shoviniste është bërë kërcënim serioz për sigurinë fizike dhe psikologjike të popullit izraelit dhe të popujve të rajonit…
– Arroganca e Netanjahut dhe refuzimi i propozimit tē SHBA-së dhe BE-së për zgjidhjen paqësore me dy shtete (duke krijuar edhe shtetin palestinez) tregon se “mirëkuptimi” I botës ndaj kësaj Qeverie të djathë ekstremiste duhet të marrë fund…
– Lufta në Ukrainë dhe lufta në Gaza (sidomos!) kanë tronditur dhe po rrezikojnë seriozisht rendin botëror dhe vlerat themelore të civilizimit…
– Paqja, mirëkuptimi, bashkëjetesa në fqinjësi, siguria dhe marrëdhëniet e mira midis vendeve dhe popujve të këtij rajoni janë të një interesi jetikë për stabilitet dhe zhvillim ekonomik normal…