Shkencë/Teknologji

Revolucion në mjekësi: Shkencëtarët zbulojnë shkakun e Alzheimer

Shkencëtarët besojnë se ata kanë bërë një përparim “revolucionar” në gjetjen e shkakut të sëmundjes së Alzheimerit, i cili mund të çojë në trajtimin dhe parandalimin e formës më të zakonshme të demencës.

Njw hulumtimin, udhëhequr nga Universiteti Curtin i Perth, zbuloi se shkaku i mundshëm i sëmundjes Alzheimer ishte rrjedhja e grimcave që mbartin yndyrë të quajtur lipoproteina që përmbajnë proteina toksike, beta-amiloid, nga gjaku në tru.

Shefi i kërkimeve, John Mamo tha se studimet e miut kishin treguar rrugën e mundshme që beta-amiloidi vjen nga diku tjetër në trup për të grumbulluar si depozita toksike si pllaka në tru, duke shkaktuar sëmundjen e Alzheimerit.

Dhe duke ditur këtë, mund të kontrollohen nivelet e lipoproteinave në gjak dhe të parandalohet shpërndarja e tyre. Kanë nisur studime të mëtejshme pikërisht për medikamente që mund të veprojnë mbi lipoproteinat, për të ulur rrezikun ose të paktën për të frenuar avancimin e sëmundjes që shkakton humbje të memories.

“Ky është një zbulim potencialisht shumë i rëndësishëm, ndoshta, guxoj ta them, revolucionar. Arsyeja që e them këtë është sepse shkaku aktual i sëmundjes së Alzheimerit nuk është vërtetuar vërtet, “tha Mamo.

Sëmundja e Alzheimerit është vrasësi i dytë më i madh i australianëve, me rreth gjysmë milioni njerëz që aktualisht jetojnë me këtë sëmundje. Me një popullsi të plakur dhe pa parandalim ose trajtim efektiv, vlerësohet se kjo do të dyfishohet në një milion njerëz deri në vitin 2058.

o.j/dita