Shqipëria/Aktualitet

Republika e Shqipërisë nga sot kryesuese e KS… Hoxha: Ruajtja e ligjit ndërkombëtar dhe të drejtat e njeriut, prioritete

TIRANË, 1 qershor/ATSH/ Shqipëria mori sot zyrtarisht Presidencën e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara. Përfaqësuesi i Përhershëm i Shqipërisë në OKB, Ferit Hoxha, në një konferencë për mediet prezantoi prioritetet e Shqipërisë në KS si dhe programin e punës së Këshillit për muajin qershor 2022.

“Prioritetet e Shqipërisë për muajin i bashkohen prioriteteve tona të përgjithshme për mandatin tonë në Këshill dhe janë të lidhura ngushtë me respektimin e së drejtës ndërkombëtare, forcimin e llogaridhënies, avancimin e agjendës së grave, paqes dhe sigurisë, marrëdhëniet e OKB-së me organizatat rajonale dhe metodat e punës të Këshillit të Sigurimit”, u shpreh Hoxha.

Hoxha theksoi se ruajtja e ligjit ndërkombëtar dhe mbrojtja dhe promovimi i të drejtave të njeriut janë në thelb të politikës së jashtme të Shqipërisë si dhe prioritetet kryesore gjatë mandatit tonë në Këshillin e Sigurimit.

“Për një kohë të gjatë, ne kemi parë abuzime masive të të drejtave të njeriut dhe komuniteti ndërkombëtar po përpiqet të mbajë përgjegjës autorët e krimeve të rënda. Ne nuk mund dhe nuk duhet të mësohemi me pandëshkueshmërinë. Ka një urgjencë për të vepruar, tani, në emër të viktimave të panumërta të konflikteve të pakuptimta: për gratë e dhunuara të Kosovës, për nënat e pikëlluara të Bosnjës, për fëmijët e Ukrainës, për viktimat pa emër në Tigray, për Azara në Afganistan, për Yazidët në Irak, për Rohyngias, për të burgosurit politikë në Myanmar dhe në Sudan, për të arrestuarit në Siri, për të gjithë gazetarët e vrarë në krye të detyrës, për këdo, kudo, të cilëve u janë mohuar të drejtat, e ardhmja e të cilëve është varrosur, ëndrrat e të cilëve janë shkatërruar nga abuzimi”, deklaroi Hoxha.

Hoxha theksoi se duhet bërë më shumë, më mirë dhe më shpejt, për të mbrojtur Kartën e OKB-së, për të ruajtur multilateralizmin.

“Duhet bërë më shumë për të gjithë ne, për atë që ne mbrojmë, për atë që na bashkon, për të mbështetur ligjin, për të mbrojtur Kartën e OKB-së, për të ruajtur multilateralizmin. Ne duhet të bëjmë gjithçka që është në fuqinë tonë për t’u përkushtuar ndaj normave dhe vlerave tona thelbësore dhe të dyfishojmë përpjekjet tona për të zbatuar pajtueshmërinë dhe për të ndaluar shkeljet. Nëse nuk respektohet dhe zbatohet, e drejta ndërkombëtare është vetëm letra mbi të cilën shtypet”, tha ai.

Hoxha vlerësoi se të gjitha vendet, shtetet anëtare të OKB-së kanë një rol për të luajtur.
Sipas tij, Shqipëria po bën pjesën e saj.

“Ngjarja jonë e parë shënuese ka të bëjë pikërisht me këtë. Përmbledhjet për këtë aktivitet, që siç thashë do të kryesohet nga kryeministri Edi Rama, do të jenë kryetarja e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, Joan Donoghue, Komisionerja e Lartë e OKB-së për të Drejtat e Njeriut, Michelle Bachelet dhe profesoresha e Oksfordit Dapo Akande, si përfaqësuese e Shoqërisë Civile”, shtoi ai.

Si angazhim të dytë, Hoxha renditi paqen dhe sigurinë e grave.

“Në përputhje me prioritetet tona dhe si nënshkruese e Deklaratës së Angazhimeve të Përbashkëta me Anëtarët e tjerë të Këshillit, Shqipëria do të mbrojë gratë, paqen dhe sigurinë dhe do ta bëjë atë një prioritet kyç gjatë Presidencës sonë të KS. Prandaj, ngjarja jonë e dytë shënjuese do të mbahet më 15 qershor. Do të jetë një Debat i Hapur i nivelit të lartë për Gratë, Paqen dhe Sigurinë, me titull: “Mbajtja e premtimeve: Roli i organizatave rajonale në zbatimin e agjendës së grave, paqes dhe sigurisë përballë trazirave politike dhe marrjes së pushtetit me forcë”. Debati i hapur do të jetë kryesuar nga Ministri ynë për Evropën dhe Punët e Jashtme”, informoi ai.

Ai vuri në dukje se në këtë drejtim fokusi do të jetë në rolin e organizatave rajonale dhe nënrajonale në mbrojtjen dhe avancimin e zbatimit të axhendës së WPS gjatë këtyre kohërave me trazira duke theksuar rolin e këtyre organizatave, angazhimin e tyre me shoqërinë civile të udhëhequr nga gratë si dhe nevojën për qasje specifike dhe të përshtatura.

“Si informatorë nga organizata të ndryshme rajonale ne shpresojmë të akomodojmë sa më shumë prej tyre. Ne presim që Sekretari i Përgjithshëm, Guterres, të marrë pjesë në këtë takim. Ne synojmë të komunikojmë në bazë të angazhimeve të përbashkëta për çështje specifike të vendit që lidhen me WPS për të vazhduar rritjen e ndërgjegjësimit për situatën e grave”, u shpreh Hoxha.

Sipas Hoxhës, Shqipëria do të organizojë debatin vjetor të hapur mbi metodat e punës

“Debati ynë i tretë i hapur do t’i kushtohet metodave të punës së Këshillit. Si Kryetare e IWG-së, Shqipëria do të organizojë debatin vjetor të hapur mbi metodat e punës. Këshilli i Sigurimit ka kaluar disa vite të vështira, duke përfshirë edhe kohët e jashtëzakonshme të pandemisë. Rezoluta 262 e OKB-së, e njohur ndryshe si “iniciativa e vetos”, e cila do të testohet në debatin e parashikuar më 8 qershor. Në mars, me kërkesë të Këshillit të Sigurimit u mbajt një seancë speciale emergjente e OKB-së. Prandaj, ne besojmë se një debat i hapur dhe i thelluar për metodat e punës së këshillit është në kohë dhe shumë i nevojshëm”, tha ai.

Hoxha tha se pret një shkëmbim të mirë mbi mësimet e nxjerra dhe kapacitetin e Këshillit të Sigurimit për t’iu përshtatur ndryshimeve në përmbushjen e mandatit të tij në ruajtjen e paqes dhe sigurisë ndërkombëtare.

Në tjetër pikë prioritare, sipas Hoxhës, është edhe bashkëpunimi i OKB-së me organizatat rajonale dhe nënrajonale.

“Presidenca do të mbajë një konferencë në nivel të ngritur mbi bashkëpunimin ndërmjet OKB-së dhe Bashkimit Evropian. Situata shumë e trazuar në botë, e shkaktuar dhe nga konflikti i vazhdueshëm në Ukrainë, dhe nevojat e mëdha dhe në rritje për ndihma humanitare në mbarë botën i japin më shumë stimuj nevojës për një bashkëpunim më të fortë OKB-BE, veçanërisht në fushën politike, humanitare dhe njerëzore. aspektet e të drejtave. BE-ja është gjithashtu e përfshirë në zbatimin e mandateve të ndryshme”, tha Hoxha.

Ai bëri të ditur se ministrja për Evropën dhe Punët e Jashtme e Shqipërisë, Olta Xhaçka, do të drejtojë këtë takim dhe në takim do të marrë pjesë edhe përfaqësuesi i lartë i BE-së për Politikën e Jashtme dhe Sigurinë, Josep Borrell.

Sipas tij, gjatë këtij muaji do të mblidhet edhe Këshilli i Sigurimit për të diskutuar për Ukrainën.

“Takimi i parë për Ukrainën do të zhvillohet më 6 qershor. Ai do të fokusohet në një çështje: dhunën seksuale në konflikt dhe trafikimin e qenieve njerëzore. Ne synojmë ta mbajmë çështjen e Ukrainës lart në axhendë dhe ndoshta të takohemi aq shpesh sa do të kërkojnë ngjarjet në terren”, tha Hoxha.

Më tej, ai informoi se do të organizohen dy takime për Sirinë, në aspektin humanitar dhe atë politik. Takimi për situatën humanitare mbahet më 20 qershor dhe për situatën politike më 29.

Hoxha deklaroi se nuk ka asnjë largim nga agjenda e zakonshme e KS për Sirinë. Por shtoi Hoxha, kësaj radhe takimi për armët kimike do të organizohet nën presidencën e ardhshme në korrik, duke qenë se ai i mëparshmi u zhvillua në fund të majit. Sipas tij, Këshilli është pajtuar që këtë herë, kjo mënyrë ishte mënyra më e mirë dhe më efikase për të vazhduar të kapet ky aspekt i Dosjes Siriane.

Këshilli do të mblidhet gjithashtu për të diskutuar mbi Jemenin, Libinë, procesin e paqes në Lindjen e Mesme, Haiti dhe UNDOF.

“Për Jemenin, ne shpresojmë që deri nesër të dëgjojmë lajme të mira për zgjatjen e Trusit dhe të angazhimit të palëve për zbatimin e plotë të tij. Gjithashtu, urojmë që përtëritja e tij nëse do të ndodhë, të shërbejë mbi të gjitha si ngitje e masave të besimit për rifillimin e procesit politik. Për Libinë, ne presim që takimi i datës 11 qershor në Kajro, do të ketë zhvillime pozitive referuar marrëveshjes kushtetuese, që do ta çonte vendin drejt zgjedhjeve të lira, të drejta, gjithëpërfshirëse dhe të besueshme. Këshilli do të takohet gjithashtu për procesin e paqes në Lindjen e Mesme, Haiti dhe UNDOF. Në ditën e fundit, do të zhvillohet një takim për mospërhapjen në lidhje me JCPOA dhe ne formulojmë shpresën se do të arrihet progres ndërkohë në diskutimet e vazhdueshme”, deklaroi Hoxha.

Shqipëria i është bashkuar Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, si anëtar jo i përhershëm, ku ka marrë edhe përgjegjësinë e bashkëpenëmbajtësit me Shtetet e Bashkuara, për çështjen e Ukrainës.

/j.p/r.e/