Histori

Qemal Cicollarri: KONFERENCA E PEZËS është vepër e lavdishme e Partisë dhe ENVER HOXHËS

Konferenca e Pezes u mbajt ne Peze ne 16 shtator 1942. Ajo u thirr me vendim te Komitetit Qendror te PKSH me Enver Hoxhen ne krye .
Ne Konferencen e Pezes moren pjese, pervec komunisteve, edhe nacionaliste te rrymave te ndryshme .
Konferenca Nacionalclirimtare ne Peze zgjodhi Kshillin e Pergjithshem Nacional Çlirimtar dhe pranoi njezeri Platformen e Luftes Antifashiste Nacionalclirimtare , te perpunuar nga PKSH me ne krye Enverin e madh e te pavdekshem .
Ne Platformen e Konferences se Pezes permbaheshin keto pika kryesore .
– te zhvillohet lufte pa kompromis kunder pushtueseve dhe tradhetareve per nje Shqiperi te lire , te pavarur dhe demokratike ;
– bazat e verteta te bashkimit te popullit shqiptar jane hedhur dhe do te forcohen vetem ne lufte kunder pushtueseve fashiste ;
– te behet organizimi i shendoshe i gjithe shqiptareve te vertete pa dallim klase , bindje politike, feje e krahine ne nje Front te perbashket nacionalclirimtar ;
– te ngrihen gjithkund Keshillat nacionalclirimtare si organe te bashkimit e mobilizimit te popullit ne lufte dhe si organe te pushtetit popullor ;
– te popullarizohet dhe te pregatitet kryengritja e pergjitheshme e armatosur e popullit , si etape e fundit , si rrjedhim I logjikshem I luftes partizane etj .
Konferenca e Pezes krijoi Frontin Nacionalclirimtar dhe hodhi themelet e pushtetit popullor .
Partia Komuniste e Shqiperise , me rastin e 79 vjetorin e Konferences se Pezes , zhvilloi nje aktivitet politik ne Peze . Ne kete aksion politik more pjese komuniste te rrethit te Tiranes dhe te rretheve te tjera .
Me cilesine e kryetarit te PKSH pershendeta te pranishmit , duke vend ne dukje rendesine historike te Konferences se Pezes dhe rolin organizator te PKSH dhe Enver Hoxhes .
U vendos nje kurore me lule tek bazorelievi I deshmoreve te Pezes dhe u bene homazhe prane varrezave te deshmoreve .
Populli e ndoqi me shume interes e simpati dhe e pershendeti aksionin politik te PKSH .
LAVDI 79 VJETORIT TE KONFERENCES SE PEZES !
LAVDI ORGANIZATORES SE KONFERENCES SE PEZES , PKSH DHE ENVER HOXHES !
RROFTE PKSH !
RROFTE POPULLI SHQIPTAR !