Kulturë\Letërsi

Prend Buzhala: Zbritja e muhaxhirëve shqiptarë nga sanxhaku i Nishit

(Çast lirik)

Kur i dëbuan këndej, iu thanë

këtu më nuk keni tapi as emra

as varre, as tempuj, as Dardani

Iu thanë: kurrë s’keni qenë, as keni ekzistuar

e ata gjithnjë e më shumë

e popullojnë përjetësinë e historisë

Thonë: tashmë ajo kohë është e largët

s’ka më kthim prapa

Thonë kështu me Dardaninë e rrëmbyer

e sa më shumë që na e marrin me dhunë

ajo bëhet gjithnjë e më shumë e jona

Kot thonë: ato histori tashmë kanë vdekur,

kot thonë, e tokat munaxhire vijnë gjithnjë e më afër nesh

Kot thonë

jeni të harruar përfundimisht,

thonë kështu edhe kur shpirti arbëror aty fle nën dhe

më shumë se një tapi perandorish

Është histori

që as ndahet e as matet me kufij kohorë

as emërtohet me tapi të perandorive

Dhe ende nuk është gjetur ajo fjalë shfarosjeje

që e përcakton shuarjen e historisë

ajo mund të ndodhë vetëm kur merr fund kjo botë

e kjo do të thotë:

tokat muhaxhire janë përjetësi e pamatshme dardane

(11 shkurt 2021)