Kulturë\Letërsi

Piro Metaj: Zotin në tokë e duan vetëm dembelat

ZOTIN në tokë e duan vetëm dembelët !
(treguar nga im At në vitin 1976)
Pasi studiova 7-8 ditë në shtëpi u nisa për të dhënë provimin ! Para çdo lloi pune me rëndësi konsultoheshim , e thënë labçe merrnim bekimin tek babai !
Hë , më tha babai do e marrësh apo jo , provimin , kooperativa aty është , argatë kërkon !
– Ishalla do zoti i them !
Sa dëgjoji zotin më tha :
– Zoti , për ta ditur e donin apo jo në tokë dërgoi Ëngjëllin .
Sa zbriti në tokë Ëngjëlli takoi një fshatar që po mbillte grurë! Fshatari po hidhte farën mbi plisa , pa vija kulluese !
– Punë a mbarë i tha Ëngjëlli ,
– Mbarë paç i tha fshatari
– Do bësh grurë sivjet i tha Ëngjëlli .
– I shalla do zoti bëjë ,gjithmonë me shpresë të tij .
Ëngjëlli takoj një fshatarë tjetër dhe ai ashtu u përgjigjë – me shpresë të zotit !
Vazhdoi rrugën Ëngjëlli dhe takoj një tjetër fshatar që mbillte grurë.
– Ëngjëlli : Puna mbarë !
-Fshatari: Mbarë paç !
-Ëngjëlli : Çfarë po bënë !
-Fshatari : Hodha farën e grurit, thyeva plisat , tani po hap vijat kulluese !
Ëngjëlli : Do bësh grurë sivjet ?
-Fshatari : Do bëjë, si nuk do bëjë !
-Ëngjëlli : Po në se zoti hedh shi dhe e mbyt tokën !
-Fshatari: Të bëjë çfarë të doji Zoti , unë i kam marrë masat!
U ngrit lartë Ëngjëlli dhe i thotë zotit :
Në tokë ty të duan vetëm dembelat , se ata që janë punëtorë janë zoti vetë .
Kështu e mbaroi fabulën babai im shkretë , që si çdo prind kishte merakun e fëmijëve ! Unë provimin e mora e dola mësues !
Qëllimi edukativ i këtij tregimi fabul , kush ka mendim !