Kulturë\Letërsi

Lutfi Coka: Aforizma lirike

Aforizma lirike

(Lutfi  Coka ,Pjesa e parë)

1-Ai që bën nënën të këndojë

Me urata veten do mbulojë,

Të mirat e ndjekin nga pas

Shpirti i mbulohet me gaz!

 

2-Ai që dijet i ka me lopatë

Plaket me mjekërr të gjatë!

 

3-Ai që ka në shpirt kunacërinë

Nuk e shijon pasurinë.

 

4-Ai që librin se hap fare

Eshtë si dhoma pa dritare.

 

5-Ai që vdes i lirë

Nuk ka qënë as shtypës as vampir

 

6-Nusja që vjehrrën e nxjerr në Pazar

Eshtë e verbër është e shkarë.

 

7-Nëse vjehrrën e nxjerr

zbathur ndër miq,

Të ëmën e saj

Nusja e vëllaut

Të nxjerr lakuriq…

 

8-Arsyja e zemra

si bija e nëna,

Kurt ë dyja janë tokë

Me dy këmbë ecën në tokë.

 

9-Atdheu është flori

Si qumshti i nënës që pi.

 

10-Atdheu e shtëpia

Si nëna dhe bija.

 

11-Atij që mendja i ka fluturuar

S’dihet ku ka shkuar.

Bëhet i egër dhe dhampir

Si qeni lidhur në zingjir.

 

12-Atë që ke sot në dorë

Mos e bë rrush e kumbulla,

Se nesër do mbetesh

Si këmisha pa sumbulla.

 

13-Ai që me duart kallo i ka

Të mirat i sjellin në botë,

Këtë kushdo e thotë

Pasi syri është loti dhe dora flori..

 

14-Bëre dy të këqia

Për të fituar një të mire.

S’je më njeri,

por një zingjir,

Që se le skllavin e lirë.

 

15-Bujari dru i lartë

Shpirtvarfëri dru i thatë.

Bujari shpirt sheqer

Kurrnaci zemër zehër.

 

16-Besova shumë rashë në lum

Besova pak rash në jatak!

 

17-Ç’është kjo botë si rrotë

Që sillet vërdallë

Që nuk njeh as brenga

S’të qan asnjë hall.

 

18-Dy zemra të ëmbla sheqer

Dhe ujin e shëndërrojnë në verë.

Droga sjell marrëzinë

Të gjallë e varros njerëzinë.

 

19-Dashuria e gjelozia

Si trari e çatia,

Trari hollohet

Çatia rrezohet.

 

20-Derë moj derë

Për të mirin hapesh lehtë

Për të ligun mbyllesh vetë.

 

21-Dëshira e zelli

Si uji e mielli,

Njëri nga tjetri nuk shqiten

Gjersa në furrë të piqen.

 

22-Do të doja të isha tavë guzhine

Të piqja mendimin,

Nuk doja të isha si goja

Që ato që dëgjon

Në prapanicë i shkarkon.

 

23-Dredhëria siklet

Ndershmëria rrugë e vërtetë.

 

24-Dua të mërzitem

Nuk mërzitem dot,

Dua të qajë ,nuk qaj dot

Nga qeshjet i lag me lot.

 

25-Durimi forcë shtërngimi

Drurët e shtrembër drejton,

Frutat e ëmbla grumbullon.

 

26-Dy njerëz me mend

Nuk grinden si qen,

Nëse grinden për përshesh me kos

Njëri shul e tjetri lloz.!!!

 

27-Dy motra janë

Pushtuan dynjanë

E mira dhe e liga

Feja dhe politika!

 

28-Dashuria njenjë njerzore

Mizoria veprim ksfshëror

E para djell vyrtut

E dyta të nxjerr sytë!

 

29-Ecin mbi rrugë

I miri dhe i ligu

Njëri ka mrësinë

Tjetri s’dihet nga iku.

 

30-Egoisti e dentist

Atë dhëmb që e shkul

Në vend më se ngul.

 

31-Emri shqiptar

Është emir yt

Më i shtrenjtë

Se dy sytë.

 

32-E vërteta e gënjeshtra

Si vera e vjeshta,

Njëra frutat i ëmbëlson

Tjetra për tokë i lëshon.

 

33-Familja kudo janë

Derë kanë nënën

Tra kanë baban!

34-Fjala e djalit

është si gozhdë

Në patkoj të kalit.

 

35-Fjala nënë

Është yll është hanë

Duke bredhur nëpër botë

Por nënë nuk gjeta dot.

 

36-Gënjeshtari si gur varri

Dritën ta merr

E të nxjerr në terr.

 

37-Gëzinmi e hidhërimi

Shokë të pandarë

E ndjekin njeriun

Deri në varrë.

 

38-Gjuhës po i vure fre

Rrëzon lisin perdhe.

 

39-Gjykatësi bëhët i pandehur

Dhe i pandehuri gjukatës

Kur ligji nuk është

Instrument matës.

 

40-I ligu natën bëhet mizor

Dhe ditën duket si gaztor.

I ligu në skuta rri

Nuk gjen kurë qetësi

Sa të thyej kokë e turi.

 

41-I mençuri ndërton një urë

Budallai një kapicë me gurë.

Postimet e fundit !