Botë

Luftë për Jeruzalemin dhe për territore midis palestinezëve dhe Izraelit

Qyteti i Jeruzalemit ndër shekuj ishte mollë sherri e konfliktesh të përgjakshme midis arabëve dhe izraelitëve. Cak i sulmeve dhe i pushtimeve të perandorive të medha, Jeruzalemi, nga “qytet i shenjtë” ishte shndërruar në qytet dyluftimesh e shumëluftimesh midis ushtrive të ndryshme përgjatë shekujve… Këtij konflikti në shek. XX iu shtua edhe çështja e territoreve të pushtuara palestineze. Në emër të këtij qyteti dhe “shenjtërisë” së tij u organizuan edhe kryqzatat e vendeve të krishtera evropiane me “motivin” e “çlirimit të varrit të Jezu Krishtit”!!?? Në fakt konfliktet dhe luftërat shekullore për e kundër këtij qyteti u bënë për interesa ekonomike, gjeopolitike e gjeostrategjike, por gjithmonë në emër të religjioneve e të zotave! Ky qytet edhe pas Luftës së Dytë Botërore, ashtu si gjithë territori palestinez, mbeti vatër e konflikteve dhe betejave të përgjakshme. Ky “status” i qytetit dhe i territoreve palestineze i detyrohet shumë edhe ndërhyrjeve kryesisht të padrejta dhe interesave të Fuqive të Mëdha! Po të kishte vullnet dhe sinqeritet në “zemrën” e këtyre Fuqive Jeruzalemi do të ishte moti qytet i paqesë, i harmonisë dhe bashkëjetesës midis popujve, religjioneve dhe njerëzve pa dallim që jetonin aty. Statusi i një qyteti neutral, i përbashkët, i hapur dhe i qeverisur nga banorët e tij ishte dhe është zgjidhja. Përpjekjet e dhunëshme dhe arbitrare për përvetësimin dhe uzurpimin e tij nga njëra apo tjetra palë ka qenë dhe mbetet shkaku themelor i konflikteve, dhunës, vrasjeve dhe terrorit pa fill e pa fund për “qytetin e shenjtë” dhe për territore… (Xh. Gj.)

Izraeli1

Izraeli ka shpallur gjendje të jashtëzakonshme në qytetin qendror të Lodit pas trazirave nga palestinezët, ndërsa konflikti midis forcave izraelite dhe militantëve palestinezë u intensifikua.

Makinat u ndezën dhe 12 njerëz u raportuan të plagosur në përplasjet që kryetari i bashkisë Lod u krahasua me një luftë civile. Militantët palestinezë hodhën qindra raketa në Izrael, ndërsa Izraeli kreu sulme të mëdha ajrore në Gaza. Të paktën 40 njerëz kanë vdekur në disa skena, që nga dhuna më e rëndë në vite. Militantët palestinezë thanë se ata qëlluan me qindra raketa në drejtim të qytetit izraelit të Tel Aviv pasi një sulm ajror izraelit shkatërroi të martën një bllok kulle në Rripin e Gazës.

Ushtria izraelite thotë se po synon militantët në Gaza në përgjigje të sulmeve me raketa në Jeruzalem dhe zona të tjera. Luftimet erdhën pas disa javësh tensionesh në rritje që u nxitën nga konfrontimet e dhunshme midis policisë izraelite dhe protestuesve palestinezë në një vend në qytetin e shenjtë të Jeruzalemit i pretenduar se është i shenjtë si për myslimanët ashtu edhe për hebrenjtë.

Komuniteti ndërkombëtar u ka kërkuar të dy palëve t’i japin fund përshkallëzimit. I dërguari i paqes i KB për Lindjen e Mesme, Tor Ueneslandi, tha se gjendja “po përshkallëzohet drejt një lufte të përgjithshme”.

Të paktën 35 palestinezë, përfshirë 10 fëmijë dhe pesë izraelitë janë vrarë në dhunën e deritanishme, sipas zyrtarëve të shëndetësisë.