Botë

Kufiri polako – bjellorus: Një konflikt i armatosur në Europë do të ishte vetëvrasje

Alexander Lukashenko ka reaguar për herë të parë në lidhje me krizën e vazhdueshme kufitare në një intervistë me kryeredaktorin e revistës ruse ‘Natsionalnaya Oborona ditën e sotme.

“Dislokimet ushtarake nga pala polake janë një përpjekje frikësuese”- ka pohuar presidenti bjellorus.

Situata tashmë e tensionuar në kufirin Bjellorusi-Poloni ishte përkeqësuar edhe më shumë një ditë më parë, kur një grup i madh emigrantësh të paligjshëm iu afruan nga pala bjelloruse, duke takuar një prani të madhe policore dhe ushtarake nga Polonia.

“Unë nuk jam një i çmendur. Është e qartë se ky është një lloj frikësimi”, tha Lukashenko, duke shtuar se Bjellorusia nuk po përpiqej të provokonte askënd, por vetëm të mbronte interesat e saj. “Kërkimi i një konflikti të armatosur në mes të Evropës do të ishte vetëvrasje,- tha ai- veçanërisht pasi nëse ata “gabojnë” kjo do ta tërheqë menjëherë Rusinë në këtë vorbull”.

 

Bjellorusia kurrë nuk ka kërkuar dhe nuk po kërkon të sulmojë Poloninë, theksoi Lukashenko, duke paralajmëruar megjithatë se kriza e emigrantëve mund të kalojë në një pikë ndezjeje pasi e gjithë situata ofron “tokë të pasur për provokime”.

 

Tensionet në kufirin Bjellorusi-Poloni u ndezën të hënën mes mbërritjes së një turme të madhe emigrantësh të paligjshëm që kërkonin të arrinin në BE. Deri në 4,000 njerëz janë grumbulluar aktualisht në kufi, sipas vlerësimeve polake, me 10,000 të tjerë që shkojnë drejt kufirit diku tjetër anembanë Bjellorusisë. Polonia ka vendosur forca shtesë policore dhe ushtarake për të rritur sigurinë në kufi, duke angazhuar migrantë që u përpoqën të depërtonin rrethimin e kufirit duke përdorur prerëse bulonash dhe mjete të tjera, si dhe duke prerë pemë mbi të.