Shqipëria/Aktualitet

Jon Bislimi: Kujdes nga ngarësit e papërgjeshëm (çmendur) të makinave

Këtë mëngjes, në Fushë Kosovë.
Më dukej e rëndësishme, të shkruaja, të shkruaja për të treguar, të shkruaja gjithashtu për të përjetësuar një moment… Thonë se çdo gjë që është e shkruar mbetet.
Afrohem në vendkalimin për këmbësorë. Pres që trafiku të bëhet më i rrallë. Një grua e re ishte në anën tjetër të rrugës, përballë meje. Po e shikoja pa e ditur vërtet pse. E dini, ndonjëherë shikoni një person dhe i bëni vetes pyetje rreth tyre: në lidhje me profesionin e tyre për shembull, përpiqeni të imagjinoni se çfarë jete mund të kenë ata …
Ishtë rreth orës 08:10. Heq sytë nga ajo për një sekondë dhe kur e shikoj përsëri e shoh duke hyrë në vendkalimin për këmbësorë. Edhe unë filloj të kapërcej, pastaj, për disa sekonda, gjithçka ndryshon.
Ajo që duhet të ketë qenë një mëngjes i zakonshëm, një rutinë, u kthye në një makth.
Gruaja bërtiti, një makinë e zezë, një SUV, duke lëvizur me një shpejtësi marramendëse u përplas me të, u ndie një zhurmë, makina frenoi përafërsisht 150 metra më tej, por menjëherë iku!
Nuk mund t’i hiqja sytë prej saj. Shikoj gruan, ajo rrotullohet, të paktën një metër ose dy mbi tokë dhe pastaj bie në tokë me një përplasjeje të tmerrshme… Çanta e saj fluturon larg, e shoh në mes të rrugës, pa asnjë reagim, trupin e saj në tokë, pa asnjë lëvizje…
Dëgjohen britma. Një grua në të majtën time kthehet, përkulet, bërtet dhe qan. Një burrë i moshuar, më shikon mua, sikur të priste një reagim nga unë, ai qan, ai rrotullohet, shikon në çdo anë, duke mos ditur çfarë të bëjë, i traumatizuar.
Unë, unë, në gjithë këtë, unë qëndroj në këmbë, në mes të gjithë kësaj zhurme, mbetem duke e shikuar, nuk reagoj për disa sekonda.
Afrohem ngadalë, gruaja ishte e vetëdijshme, nuk ishte më shumë se tridhjetë vjeçe. Po më shikonte, po më shikonte me një vështrim të thellë, një vështrim që nënkuptonte kaq shumë gjëra dhe në të njëjtën kohë asgjë fare… Reagova natyrisht, e sigurova, nuk e lashë të lëvizte, i vendosa një çantë nën kokë, kërkova ndihmë që të thirrej, pyeta nëse dikush ishte mjek, infermier në trafikun e ndaluar.
Në pak sekonda, jeta e kësaj gruaje ndryshoi, dhe me të, ajo e familjes së saj, e miqve të saj, në pak sekonda rutina e mëngjesit e të pranishmëve u përmbys … Trauma do të mbetet për shumë prej nesh me kohë.
Trafiku në Kosovë bëhet fatal, jo i rrezikshëm por fatal, jo i keq por fatal. Merrni matje, makina duhet të ketë qenë me mbi 100 km / orë në një rrugë 50 km / orë me kalime këmbësorësh.
Ne nuk e dimë të keqen deri vonë, shpesh tepër vonë. Dua të them atë që të dhemb dhe mund të të vrasë.
Gruaja u mor nga ambulanca, shpresoj se do të jetë mirë. Sigurt këmbën e majtë e thyer… mbase edhe e tronditur dhe lëndime tjera trupore.