Kulturë\Letërsi

Ismail Gashi – Sllovia: Te rrapi i vjetër (Poezi)

TE RRAPI I VJETER

 

U dëbuan nga kulla

Burrat e Odës

Shkelen në prushin

E odës

Që dogji lubia

Pirromane.

Te rrapi

U tubuan

Burrat e logut

Aty dheun e ngrohët

Si fëmijë të njomë

E lëmuan

me dorë.

Aty në dhe

Më grykën e pushkës

Shënuan trojet

Dhe u betuan

Në Besa-besë

E në flamur

Ku bukës

I thonë bukë

E ujit ujë

Shqipëri e lirë

Tok me shqiptarët

Do të jetë.

Me betimin e tokës

Uratën e popullit

Ndalën hakmarrjen

Për madhshti të lirisë.

Armik i kësaj toke.

Të djegur

Këtij populli

Të ndjekur

Janë vetëm

Pirromanet

E hijenat

Që na dogjën

E na ndoqën.

Shtëpia ime

 

Shtëpia ime

Gjendet në Jug

Shtëpia ime

Gjendet

mes malesh

shtëpia ime

gjendet

në bulevard

shtëpia ime

është kudo

në jug

e në lindje

Ajo trollin

E ka në mua

Në shtëpinë time

Këndon kukuvajka

Urithet kopshtin

Ia kanë lavëruar

Kurrë s’e kam parë

atë shpendkeqe

Plakat

Kukuvajkën

E kanë mallkuar

netëve të vokta prilli

E urithët

Babai i nxirrte mbi dhe

Kurrë s’kam parë

Urithë të gjallë.

 

Gota e vetmisë

 

Në fëmijëri

Vishja herrkën

Veshje të vetme

në mrize

 pija qumësht

me kumonë

të deles

shkova në qytet

në libra gjeta

jetën time

u bëra universitar

para nxënësve

dola me ditar

nxënësve ju fola

për alfabetin

shkrimet e shqipes

për shkollat revistat

për gramatikat shqipe

tash

pi gotën e vetmisë

unë dhe gota

jemi një

me fatin tonë

varur në qafë.