Vështrim/Analizë

Ilir Yzeiri: S’e ka fajin prokurori Kraja që sillet si pulë me Berishën dhe si ujk me Ramën

Përgjigjja flakë për flakë që i bëri dje kryeministrit Rama prokurori Arben Kraja, për të cilin deri pak kohë më parë të gjithë kishim menduar se do të ishte “Xhovani Falkoneja” shqiptar, është jo vetëm fyese për të gjithë ne, por edhe e neveritshme sepse tregon dhe shfaq mentalitetin e njeriut pa dinjitet, e atij që në filozofinë popullore përmblidhet te shprehja: “qeni i rrahur nuk të kafshon”.  Pse e them këtë?

E para është analiza e asaj thënieje nga pikëpamja e teorive të akteve të ligjërimit. Sipas kësaj teorie nëse do të analizojmë thëniet e kryeministrit Rama dje në Asamblenë e PS-së, do të vërejmë se ai bëri disa deklarata për punën e pamjaftueshme të SPAK-ut duke thënë, mes të tjerash, se ky organizëm duhet të vërtetojë ato akuza që ka bërë Departamenti Amerikan i Shtetit për Sali Berishën dhe renditi edhe disa akuza të tjera për këtë institucion që, në thelb, kanë të bëjnë edhe me perceptimin e përgjithshëm që është krijuar në vend për mosndjekjen penale të Sali Berishës për të cilin ka një mal me denoncime publike dhe për Ilir Metën për të cilin ka një video me zë edhe me figurë që e bën atë të përfshirë në korrupsion. Pra, thëniet e Ramës ishin publike dhe kishin formë deklarative. Autori i tyre nuk ishte një instancë e panjohur, por vetë kryeministri i Shqipërisë, njeriu më i votuar në këtë vend dhe ai që i çeli rrugën Reformës në Drejtësi dhe që solli për fat të keq edhe Arben Krajën në krye të atij organi që ne mendonim se u ngrit për të hetuar krimin e korrupsionit të lartë politik e qeveritar. Pas kësaj, të gjithë do të duhej të prisnim një përgjigje të artikuluar me kujdes nga organi i Krajës dhe në respekt të plotë edhe të kryeministrit të vendit.

Përgjigjja institucionale duhej të përfshinte një deklaratë për shtyp ku të sqaroheshin me detaje dhe të analizoheshin të gjitha shqetësimet që ngriti Kryeministri i vendit. Në të tilla raste, ashtu siç ndodh rëndom në ligjërimin publik institucional, dialogu në distancë kërkon jo përgjigje që ndërtohen në formën e prerë të mohimit. Nëse mungojnë argumentet dhe nëse nuk analizohen pretendimet e palës që të akuzon, ti e zhvendos ligjërimin nga niveli institucional në nivelin vetjak. Dhe motivimi në këtë rast është fyerja dhe denigrimi i atij që të qorton. Përgjigjja që dha Kraja se “SPAK punon me kallëzime dhe jo me deklarata politike”, e asgjëson thënien e Kryeministrit Rama dhe e nxjerr atë një nul juridik që nuk njeh procedurën penale. Të gjitha thëniet e kësaj natyre që përdoren si përgjigje flakë për flakë ndaj një akuze që të bëhet publikisht dhe në mënyrë institucionale kanë dy kuptime. Kuptimi i parë është ai që përmblidhet në atë që tregon thënia, pra që SPAK nuk vepron me deklarat politike, po me kallëzime. Ky kuptim ka një shënjueshmëri tjetër që është se ne nuk presim të na mësosh ti, nuk pyesim për ju.

Rri shih punën tënde e deri te rri mos na trego ti ne se çfarë duhet të bëjmë. Pra siç shihet me këtë përgjigje, Arben Kraja e ka zbritur dialogun në nivel vetjak dhe nuk u përgjigj zyrtarisht me anë të një deklarate për shtyp siç do të ishte e udhës që të ndodhte. Mirëpo përgjigjja e tij kundërshtohet edhe nga një polic i thjeshtë i cili kur bën kodin e procedurës penale mëson se edhe OPGJ-ja pra edhe oficeri i policisë gjyqësore edhe me iniciativën e vet duhet të marrë dijeni për veprën penale. Pra nëse analizon Kreun III ku flitet për policinë gjyqësore e kupton se edhe një oficer i thjeshtë mund ta nisë hetimin me iniciativën e vet, jo më një prokuror. Pra ju gënjeni kur thoni se veproni me kallëzime dhe jo me deklarata politike. Sipas kësaj që thoni ju edhe shpallja non grata prej SHBA-së për Sali Berishën është një deklaratë politike?

Nuk dua të zgjatem më, por një gjë dua të të kujtoj zoti Kraja. Nuk ta kemi për borxh ne shqiptarët normalë që të shohim Sali Berishën të ndezë një qiri para Kryeministrisë në vendin ku ai vrau katër protestues dhe plagosi me dhjetëra të tjerë. Nëse ndodh kështu, ai e bën këtë se figura e prokurorit këtu te ne nuk ekziston. Është tredhur dhe rrahur që i vogël. Për Sali Berishën ju jini ca lavire Bulevardi, kamxhikë në duart e Ramës dhe kriminelë të diktaturës. Pikërisht se ai ka tridhjetë vjet që ju fyen e ju rreh, ju silleni si trima me Edi Ramën dhe si pula të lagura me Sali Berishën.

Në fakt, fajin e ka Edi Rama dhe mazhoranca socialiste. Në këtë proces reformimi të thellë të drejtësisë ajo nuk promovoi prokurorët që na mungojnë. Një përgjigje duhet të na japë edhe Ulsi Manja njeriu që ka shërbyer si promovues i strukturave që u vunë në krye të procesit të reformës në drejtësi. Ato struktura për fat të keq paskan qenë të kalbura e të mykura.

Postimet e fundit !