Kulturë\Letërsi

Hydajet Hyseni: Poezi për 5 Majin

Në shenjë të 5 Majit

Ditë Ringjalljeje

Sot është Dita Pesë Maj,

Dita e shokëve të Qemalit;

Sot dhe lulet shkrehen në vaj,

Sot lotojnë dhe zogjtë e malit.

Sot të rënëve në varreza,

Vetë trualli u ndez qirinj;

Sot dhe nënave shamizeza,

U ndizen zjarre thellë në gji.

Ne sot zemrat edhe sytë

I kemi plot e përplot;

Bashkë me motrat dhe kumritë,

Sot këndojnë këngë me lot.

Përmbi varre e lapidare,

Sot vogëlushët e vendit tim,

Si ushtarë e si ushtare,

Grushtshtrënguar bëjnë betim.

Sot është Dita Pesë Maj,

Ditë e shokëve të Qemalit;

Sot dhe lulet shkrehen në vaj,

Sot lotojnë dhe zogjtë e malit.

Sot të rënët kokën ngrenë,

Dhe shikojnë përreth veti;

Sot shikojnë Mëmëdhenë,

Sot përtërihet amaneti.

Sot është Dita e Ringjalljes,

Si ajo që thonë fetë;

Nëse ka një ditë të madhe,

Kjo ditë Pesë Maji do të jetë.

Tok me të rënët sot ringjallet

Dhe Shën Gjergji i legjendës,

Sonte Gjergji e mpreh pallën.

Nesër kokët ia dredh kuçedrës.

1983, “CZ”