Kulturë\Letërsi

Bedri Halimi: Poezi për Zija Dibrën, Konicën, Kutelin e Lasgush Poradecin

ZIJA DIBRA

Nuk na harron dot kurrë

Edhe kur drekën e han në mal

Njeriut pa kokë i thua

Një çast më pas është shumë vonë

Me ty ska koncenzus me vdekjen

Kur ankohen zogjtë

Ndodh rikthimi yt

Të shkëlqejë disfata e barbarëve

Lulet artificiale

Me ty nuk kanë lot

 

FAIK KONICA

Pritmë atdhe ta mposhtim trishtimin

Kur të mbarojë lufta – lindje të tragjedisë të mos ketë

Është magjike të vdesësh për atdhe

Me të vërtetën që ti e sheh

Me ty e ndjej shkëlqimin e zotit me ëndrrat e mija

Syri yt mban botën tonë në mes të udhës

Kur nuk mendojmë për ty

Bëhemi të tjera krijesa në tjera stinë

Në librin e plakjes bëjmë detyrat e shpresës

Të mos bëhemi të lodhur të ëmbël

Nga heshtja e nga fjalët

Një njeri në jetën e tij qeshet në terr kurdoherë

 

MITRUSH KUTELI

Shtëpia nuk mbetet e zbrazët

Dragua i fundit të mos mbetemi ne

Gjykim pas vdekjes të mos përjetojmë

As koha s’hyn në konzerva me ty

Me çaste trishtimi

Në kohë zemërimi

Edhe në burgje duhet të jetosh

Dhe ta shpallësh denimin për tiraninë

E doje vendin tënd

Edhe kur arrnoje tesha rreth rrugës

Edhe kur na mjaftonin

Lojrat e shpirtit të ushtarit të vdekur

 

LASGUSH PORADECI

Pa ty është vështirë

Për vlerën e viteve që vin

Të mos mbetemi të humbur në qiell

Të mblidhemi në sheshin e trokitjes së ndërgjegjes

Kur të kthehemi me mallin për atdheun

Do të vij dita – të lulëzoj heshtja

E rëndë mes njerëzve

Të lindur në vite të errta

Kur nuk mendon për atdhe – s’mendon për liri

Nuk e di jeton i vdekur apo i gjallë

Mes meje e teje – toka pa kthim

Ti gjithmonë mes nesh i fshehtë dhe i ri