Kulturë\Letërsi

Arben Duka: Shqiptarët dje dhe sot (Poezi)

O Enver të ishe gjallë!

Ju që në xhungël jetoni,

pa një rregull-pa një ligj,

Enver Hoxhën e mallkoni,

vetëm se jini të liq!

Enver Hoxha-ju them unë,

u bëri aq shumë të mira,

u dha bukë e u dha punë,

u nxori nga errësira!

Kurrë për veten e vet,

po për popull ka punuar,

të paktën dhe Njëmijë vjet,

s’do ketë të krahasuar!

Shpuri dritën dhe në male,

ju nxori nga terr i zi,

bëri shkolla dhe spitale,

bëri njeriun-njeri!

Për të gjithë fukarenjtë.

Enver Hoxha qe një Krisht,

për larot dhe maskarenjtë,

qe kamxhiku natyrisht!

Shqipëria qe xhenet,

pa drogë e pa kurvëri,

tani e shikoni vetë,

se ç’bëhet në Shqipëri!

Po s’e shihni-jini qorra,

këtë turp që na mbulon,

se nuk bëhet shtet me horra,

me vjedhje dhe korrupsion!

Një ushtri këtu u ngrit,

që nga pushka tek raketa,

po e gjitha u grabit,

nga kusarët çeta-çeta!

Bëri një shtet të vërtetë,

nxori ligjin mbi kanunë,

sa ishte në këtë jetë,

mender jush i hëngrën munë!

Komandant e Komisar,

shkëmb e bëri këtë vend,

këta pisa-as për varr,

nuk i lanë dy metra vend!

Po ka Zot në këtë jetë,

ka një Zot dhe Shqipëria,

po kemi mallkim vërtetë,

na zunë të mirat e tija!

Ju që qetë né kohë të tija,

s’e kuptoj pse s’flisni dot,

qe e jona Shqipëria,

edhe vendi kishte Zot!

Thoni ju që më lexoni:

“Si s’u lodhe Arben Duka?!”,

ju që atë kohë mohoni,

harram kripa-harram buka!

Jemi tridhjet vite mbrapa,

po s’jemi aspak më mirë,

se sërish na zuri nata,

një e madhe errësirë!

Me mijëra djema të ri,

rrëmbeu kjo kohë mortore,

sa s’u vranë në Shqipëri,

as në Luftën Botërore!

Ti e di-more Sovran,

Arben Duka s’të gënjen,

as sa një cigar duhan,

sot jetë e njeriut s’vlen!

Që prej Jugut e Veriut,

vdekja bluan porsi mokrra,

kur s’vlen jeta e njeriut,

gjithë të tjerat janë dokrra!