Botë

Protesta të shumta në Afganistan… Talebanët kanë vrarë 4 protestues

Pas ardhjes së talebanëve në pushtet, në Afganistan, kanë shpërthyer protesta të shumta.

Deri më tani, thuhet se janë shënuar 4 viktima në mesin e protestuesve. Militantët talebanë, nuk kanë kursyer kamxhikët, armët apo shkopinjtë për të shtypur kryengritjet.

Ravina Shamdasani, zëdhënësja e të drejtave të OKB-së, tha në një konferencë në Gjenevë se kishte marrë gjithashtu raporte për kërkime shtëpi më shtëpi për ata që morën pjesë në protesta.

Protestat kundër kthimit të talebanëve në pushtet, shumë prej të cilave janë udhëhequr nga gra që kanë frikë nga statusi i tyre nën grupin islamik, kanë qenë objekt i dhunës në një numër vendesh dhe janë ndaluar zyrtarisht këtë javë pa autorizim paraprak nga talibanët e rinj ministria e brendshme.

“Ne kemi parë një reagim nga talebanët, i cili për fat të keq ka qenë i rëndë”, tha Shamdasani. “Në një rast, një gazetari u raportua se i ishte thënë, pasi po goditej në kokë: ”Ju jeni me fat që nuk ju është prerë koka “. Me të vërtetë ka pasur shumë frikësime të gazetarëve që thjesht përpiqen të bëjnë punën e tyre”, shtoi ai.