Shqipëria/Aktualitet

Kryeministri shqiptar E. Rama ka vizituar Kryetarin, H. Thaçin, në burgun e Hagës

Kryeministri Edi Rama ka vizituar sot në Hagë, Kryetarin e Republikës Shqiptare të Kosovës, Hashim Thaçin, i cili ndodhet në qelitë e paraburgimit, pasi ndaj tij janë ngritur akuza për krime lufte.

Edi Rama ka ndarë me ndjekësit e tij pamje nga momenti kur ai futet në qelitë e paraburgimit, ndërkohë që videon e ka shoqëruar me dixhiturën: “Hagë – Për vizitë tek Presidenti Thaçi”.

Që në kohën kur Thaçi u akuzua për krime lufte, Kryeministri Edi Rama ka theksuar se procesi ndaj tij është absurd. Ai ka deklaruar se do te vuloset njëherë e mirë pastërtia e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Ndaj Kryetarit të Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, ish-kreut të Partisë Demokratike të Kosovës, Kadri Veseli, ish-anëtarit të Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së, Rexhep Selimi dhe ish-zëdhënësit të UÇK-së, Jakup Krasniqit rëndojnë akuzat për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit.

Që nga nëntori i vitit 2020 ata gjenden në paraburgim në Hagë dhe janë deklaruar të pafajshëm për akuzat që rëndojnë ndaj tyre.

Sipas aktakuzës fillestare, Thaçi, Veseli, Krasniqi dhe Selimi dyshohen për veprat penale që kanë të bëjnë me krime lufte: “ndalim të paligjshëm ose arbitrar, trajtim mizor, torturë dhe vrasje të paligjshme dhe krime kundër njerëzimit: burgosje, akte të tjera çnjerëzore, zhdukje me forcë të personave dhe përndjekje”, të cilat, sipas Dhomave të Specializuara, janë kryer midis marsit të vitit 1998 dhe shtatorit 1999.

Krimet pretendohet se janë kryer në disa vende të Kosovës dhe në veri të Republikës së Shqipërisë.

Dhomat e Specializuara dhe Zyra e Prokurorit të Specializuar – që ndryshe njihen edhe si Gjykata Speciale – hetojnë krimet e pretenduara të pjesëtarëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, të kryera kundër pakicave etnike dhe rivalëve politikë që nga janari i vitit 1998 deri në dhjetor të vitit 2000.

Këto krime të pretenduara përmenden në një raport të Këshillit të Evropës, të vitit 2011, autor i të cilit është senatori zviceran, Dick Marty.